PUBLICITÉ

Diarree: wat zijn de oorzaken?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/11/2016 - 10h18
-A +A

Men spreekt van diarree wanneer de stoelgang meer dan driemaal per dag lopend of zeer zacht is.

Diarree is uiterst vervelend, meestal goedaardig, maar jammer genoeg niet zeldzaam.

Diarree kan acuut of chronisch zijn, maar waardoor wordt ze eigenlijk veroorzaakt?

PUB

Waarom krijgt men diarree?


Diarree is geen ziekte, maar een symptoom, waarbij de stoelgang overvloedig en te zacht of te lopend is. Het is een teken dat er een probleem is in de dikke darm.

Het is in de dikke darm dat het water normaal gezien gescheiden wordt van de verteerde voedingsmiddelen, en dat om de stoelgang zijn normale textuur te geven. Als de dikke darm om een of andere reden niet in staat is die functie te vervullen, is dat een aanleiding voor diarree.

Acute diarree oorzaken: meestal een virus


Acute diarree wordt gekenmerkt door een plotse aanval en de korte duur van de symptomen, maximaal 8 tot 10 dagen.

Meestal wordt ze veroorzaakt door een virus (het gaat dan om de overbekende gastro-enteritis) of een bacterie (salmonella, stafylokok…), die zich in de darm vermenigvuldigt, wat dan weer een ontsteking veroorzaakt die de dikke darm verhindert zijn werk correct te doen.

Deze microben worden vaak, maar niet uitsluitend overgedragen door slecht gewassen handen. In het bijzonder voor bacteriën volstaat het soms al dat de koelketen onderbroken wordt. De pathogene bacterie ontwikkelt zich dan voldoende om een ziekte te veroorzaken bij een kwetsbare persoon.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/01/2013 - 11h27 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/11/2016 - 10h18
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Bloed in de stoelgang: wat zijn de mogelijke oorzaken? Gepubliceerd op 15/02/2017 - 13h55

Als u bloed in uw stoelgang ziet, moet u naar de dokter. Vaak is de oorzaak onschuldig (aambeien, constipatie), maar het kan ook wijzen op een - soms ernstige - ziekte. De hoeveelheid bloed in de stoelgang zegt ook niet altijd iets over de ernst van...

Mijn hond heeft diarree. Wat moet ik doen? Gepubliceerd op 25/08/2015 - 11h31

Zachte, lopende of bloederige stoelgang bij uw hond zijn allemaal tekenen dat er iets mis is met zijn spijsvertering. En dat uit zich in diarree . Enkele eenvoudige ingrepen volstaan al om de darmwerking van uw vriend te herstellen!

Ai ai, caramba, turista! Geüpdatet op 15/06/2004 - 00h00

Eén op de drie vakantiegangers heeft last van reizigersdiarree, ook wel "turista" genoemd. Zeer hinderlijk, vooral op vakantie, en een snelle en doeltreffende behandeling is geboden…

Meer artikels