PUBLICITÉ

Diarree: het vaccin beschermt meer dan 90% van de jonge kinderen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2014 - 11h00
-A +A

Voor het vaccin tegen het rotavirus op de markt kwam, was het virus bij baby’s en peuters de eerste bekende oorzaak van ziekte en overlijden als gevolg van diarree.

PUB

Vaccin tegen het rotavirus: het effect is bewezen

Diarree komt ontzettend veel voor bij jonge kinderen. Tussen de geboorte en de leeftijd van vijf jaar heeft elk kind naar schatting minstens één keer diarree.

Het is dus een banale ziekte, al is ze niet helemaal zonder gevaar. Van de microben die diarree kunnen uitlokken is het rotavirus een van de meest gevreesde en wereldwijd zelfs goed voor 600.000 sterfgevallen per jaar.

Intussen bestaat er een vaccin tegen het rotavirus: het Rotarix®. De doeltreffendheid en de veiligheid ervan zijn bewezen. Twee dosissen van het vaccin Rotarix®, toegediend op de leeftijd van twee en vier maanden - met een tussenpauze van twee maanden dus - beschermen 90,4% van de baby’s tegen ernstige infecties te wijten aan het rotavirus. 96% van de baby’s hoeven dankzij het vaccin niet naar het ziekenhuis.

Er bestaat nog een ander vaccin op de Belgische markt, met de naam Rotateq®. Zijn doeltreffendheid en veiligheid is dezelfde als die van Rotarix® en moet in drie dosissen worden toegediend. Zijn prijs ligt echter hoger voor de patiënt, de reden waarom het minder wordt gebruikt.

Nog dit: maag- en darmontsteking worden niet alleen door infecties met het rotavirus veroorzaakt. Het vaccin werkt maar in de helft van de maag- en darmontstekingen, maar dat zijn wel de gevaarlijkste vormen.

 

Moet u uw kind vaccineren?

Op dit moment staat het vaccin tegen het rotavirus nog op de vaccinatiekalender. Alle baby’s die in België worden opgevolgd, worden dus ingeënt. Het is wel een oraal in te nemen vaccin, er komt dus geen naald aan te pas!

Sommige ouders hebben toch vragen bij het nut van het vaccin. Het wordt immers niet overal automatisch toegediend, in Frankrijk bijvoorbeeld niet. Het klopt ook dat diarree bij ons maar uiterst zelden fataal is voor baby’s.

Maar het rotavirus is wel erg besmettelijk en dat ongeacht de hygiënische omstandigheden. In de ontwikkelingslanden is de dodentol nog altijd het hoogst.

Vaccinatie op jonge leeftijd kan de incidentiepiek van de ziektes die te wijten zijn aan het rotavirus (6-24 maanden) voorkomen en zo ziektes en nutteloze ziekenhuisopnames vermijden.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 24/01/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/01/2014 - 11h00

Michiels, B. et al., http://www.minerva-ebm.be/fr/article.asp?vol=7&nr=8. Folia Pharmacotherapeutica, CBIP, juillet 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels