PUBLICITÉ

Diarree en voeding: welke voorzorgen helpen diarree voorkomen?

Gepubliceerd door Magalie Le Bihan, pharmacien op 07/12/2015 - 15h43
-A +A

Nu de winter eraan komt en de eindejaarsfeesten voor de deur staan, is het hoog tijd dat we goede gewoonten aannemen om diarree te voorkomen. Door enkele basisvoorzorgsmaatregelen te nemen - voeding en  hygiëne – kunt u maag-darmontstekingen vermijden en uw darmen sparen!

PUB

Diarree, maag-darmontsteking, voedselvergiftiging, opspelende maag … Wat is wat?

  • Diarree is een van de symptomen die bij meerdere aandoeningen terugkeren; de meest voorkomende aandoening is een maag-darmontsteking. Als iemand drie keer op dezelfde dag naar het toilet moet en de ontlasting telkens een vloeibare of zachte consistentie heeft, spreken we van acute diarree.
  • Een maag-darmontsteking of gastro-enteritis (in de volksmond veelal buikgriep genoemd) is een ontsteking van de maag (gastro) en de darmen (enteritis) die onder meer buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree veroorzaakt. De ontsteking kan veroorzaakt worden door een virus dat vooral in de herfst en de winter onder de mensen circuleert, of door een bacterie in het voedsel. In dat laatste geval spreken we van een voedselvergiftiging.
  • Een voedselvergiftiging wordt dus veroorzaakt door een bacterie in het voedsel. Professor Laurent Beaugerie, hoofd van de dienst ‘Gastroentérologie et Nutrition’ in het ’hôpital Saint-Antoine’ in Parijs, maakt het plaatje volledig:  “Bij een voedselvergiftiging wordt diarree door het eten van besmet voedsel niet altijd veroorzaakt door giftige stoffen die geproduceerd worden door bacteriën. Soms is de boosdoener plankton in bijvoorbeeld oesters of mosselen.” Naar schatting een op de vijf gevallen van maag-darmontsteking is toe te schrijven aan een voedselvergiftiging.
  • De maag die van streek is, is dan weer een fenomeen dat zich voordoet na een heel rijkelijke en vette maaltijd, al dan niet vergezeld van veel alcohol. De maag heeft dan veel moeite om zich te ledigen, wat in de daaropvolgende uren voor een opgeblazen gevoel, braken en/of diarree zorgt.

Diarree door voedsel: aandacht voor het bewaren van voeding en het bereiden van de maaltijden!

Prof. Beaugerie: “De eerste - en logische - regel om het risico op besmetting van etenswaren te voorkomen, is de handen wassen wassen voordat men aan tafel gaat.”

  • Opgelet met kinderen die met hun vingers eten: het mag, op voorwaarde dat ze hun handen eerst goed gewassen hebben, indien nodig onder toezicht of met de hulp van een volwassene.
  • Als u bij de bereiding van een maaltijd een mes gebruikt om rauw vlees of rauwe vis te versnijden, moet u het na gebruik meteen afwassen voor u het voor iets anders gebruikt. Hetzelfde geldt voor de snijplanken.
  • Als u fruit met de schil eet, volstaat het niet om het fruit even onder de kraan te houden. U moet het goed schrobben met de handen (die u natuurlijk eerst gewassen hebt!).
  • Etenswaren bewaren: “Als u voedsel bewaart dat koel moet worden bewaard, controleer dan of de temperatuur van uw koelkast op maximaal vier graden is ingesteld. Ideaal is als er permanent een thermometer op het hoogste schap van de koelkast ligt. Dat geeft de warmste temperatuur aan. Maak uw koelkast ook regelmatig leeg om hem schoon te maken. Dat kan gewoon met water en wat zeep”, aldus nog prof. Beaugerie.

Gepubliceerd door Magalie Le Bihan, pharmacien op 07/12/2015 - 15h43

Op basis van een interview met professor Laurent Beaugerie, hoofd van de dienst ‘Gastro-entérologie et Nutrition’ in het ‘hôpital Saint-Antoine’ (Parijs). 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gastro-enteritis is te vermijden! Gepubliceerd op 14/12/2014 - 19h25

Gastro-enteritis , een darmontsteking die meestal veroorzaakt wordt door een infectie, leidt tot een tijdelijk gevoel van slapte en misselijkheid. Al is gastro-enteritis zeer besmettelijk, we kunnen het vermijden door voorzorgsmaatregelen op gebied v...

Kip met Campylobacter? Nee, bedankt! Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

Campylobacteriose is één van de meest voorkomende oorzaken van diarree ter wereld. Het systematische gebruik van antibiotica in de pluimveesector maakt deze kiem resistent tegen geneesmiddelen...

Meer artikels