Diarree en voeding: welke voorzorgen helpen diarree voorkomen?

Gepubliceerd door Magalie Le Bihan, pharmacien op 07/12/2015 - 15h43
-A +A

PUB

Diarree vermijden: opgelet met rauwe etenswaren!

  • Rauw vlees: het voedingsmiddel dat het makkelijkst een bacterie of parasiet overbrengt, is rauw vlees. Prof. Beaugerie: “Bij het eten van vlees dat na het bakken nog saignant of rauw is, is er een risico. Dat risico wordt volledig uitgeschakeld als het vlees overal bruin en dus goed doorbakken is. Dat geldt vooral voor hamburgers, maar eigenlijk moet men met alle vlees voorzichtig zijn. Ook kip eet u beter niet roze als u geen risico op diarree wilt lopen.”
  • Rauwe vis: Wees ook voorzichtig met rauwe vis, vooral dan met haring en wilde zalm. Om de larven te doden die in de vis zouden kunnen zitten, moet de vis meer dan 24 uur worden diepgevroren en moet het invriezen snel gaan.
  • Rauwe eieren: wees ook voorzichtig met bereidingen van het huis waarin rauwe eieren zitten, zoals mayonaise of chocolademousse, want ze kunnen salmonella bevatten. Eet ze dus met mate of helemaal niet als u geen risico wilt nemen!
  • Rauwe melk: als u producten op basis van rauwe melk eet, zoals kaas, is het risico op besmetting groter dan bij het eten van gepasteuriseerde kaas.

Voor volwassenen die in goede gezondheid verkeren, kunnen deze voorzorgen om diarree te vermijden misschien wat te drastisch zijn. Maar ze moeten nauwgezet worden opgevolgd door zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt afweersysteem.

Gepubliceerd door Magalie Le Bihan, pharmacien op 07/12/2015 - 15h43

Op basis van een interview met professor Laurent Beaugerie, hoofd van de dienst ‘Gastro-entérologie et Nutrition’ in het ‘hôpital Saint-Antoine’ (Parijs). 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB