PUBLICITÉ

Diarree en verkoudheid: hoe kan ik het infectiegevaar beperken in groep?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/12/2011 - 10h24
-A +A

Misschien hebt u kinderen die u elke dag naar school brengt en gaat het allerkleinste sinds kort ook naar de crèche. Allicht bent u dan bang dat ze deze winter allerlei soorten infecties oprapen tijdens het samenzijn met anderen. Diarree en verkoudheid  zijn meestal wel onschuldige infecties, maar toch…

PUB

Infectiegevaar in groep is groter

‘s Winters circuleren er allerlei soorten ziekteverwekkende microben, zoals virussen, bacteriën en zelfs schimmels en andere parasieten. Ze kunnen verkoudheden veroorzaken, griep, neus-, keel- en  oorontstekingen en ook maag- en darmproblemen die zich uiten in diarree.

Vooral onze kinderen krijgen ermee te maken door hun contact met anderen. In de crèche of op school wordt alles inderdaad in een hels tempo doorgegeven.

Ook al valt er niet helemaal aan te ontsnappen, het is wel mogelijk om het infectiegevaar in groep te beperken en ook de kans op overdracht van infecties in het gezin te verkleinen!

Contacten buitenshuis: enkele voorzorgsmaatregelen om het infectiegevaar te beperken

  • Handen wassen na elk bezoek aan het toilet is het allerbelangrijkste!
  • Hetzelfde geldt voor het eten: dus handen wassen voor de kinderen aan tafel gaan.
  • Laat uw kinderen ook wegwerpzakdoekjes gebruiken. Maar leg ze ook uit dat ze die na gebruik in de vuilnisbak moeten gooien. En als het enigszins kan zouden ze ook na het snuiten van de neus de handen moeten wassen!
  • Leg uw kinderen uit dat ze hun sjaal niet mogen uitlenen aan andere kinderen en er zelf ook geen mogen lenen van iemand anders. Sommige microben kunnen in dit soort kledingstukken lang overleven.
  • Er wordt natuurlijk niet gespuugd.
  • Hoesten en niezen moet in het zachte hoekje van de elleboog gebeuren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/12/2011 - 10h24
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Griep A/H1N1: welke zijn de risicogroepen? Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

We weten het ondertussen: de griep A/H1N1 , ook Mexicaanse of varkensgriep genoemd, is voor de meeste mensen niet zo erg. Ze is nochtans gevaarlijk voor sommige mensen, namelijk diegenen die deel uitmaken van de 'risicogroepen'. Maar niet iedereen we...

Hygiëne: goede manieren kunnen helpen... Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

Niet spuwen op straat, de hand voor de mond brengen als we hoesten enz. Dergelijke goede manieren zijn noodzakelijk om de verspreiding van infecties te beperken. Toch gaan ze steeds meer verloren. Tijd om ze opnieuw in te voeren dus…

Gewone zeep is ruim voldoende Geüpdatet op 12/11/2002 - 00h00

Het heeft geen zin meer geld uit te geven voor een antibacteriële zeep. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat gewone zeep even goed is voor de dagelijkse hygiëne.

Meer artikels