PUBLICITÉ

Diagnose van dikkedarmkanker: Wanneer moet ik de Hemoccult-test doen?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/04/2012 - 17h46
-A +A

Een op de twintig mensen krijgt vroeg of laat dikkedarmkanker. Screening is dus van cruciaal belang, want hoe vroeger dikkedarmkanker wordt vastgesteld, hoe groter de kansen op genezing zijn.

Toelichting bij het opsporingsonderzoek en de diagnose van dikkedarmkanker.

PUB

Opsporingsonderzoek van dikkedarmkanker met de Hemoccult-test

De Hemoccult-test detecteert sporen van bloed in de stoelgang. Dat wijst op een bloeding die mogelijk veroorzaakt wordt door een tumor in de dikke darm of de endeldarm. De test wordt door de arts voorgeschreven en door de patiënt zelf thuis uitgevoerd. Hij moet alles samen drie staaltjes van zijn stoelgang op drie achtereenvolgende dagen nemen.

Als de test negatief is en er dus geen sporen van bloed in de stoelgang zitten, krijgt de persoon in kwestie om de twee jaar weer een uitnodiging om de Hemoccult-test uit te voeren. In het andere geval is een coloscopie nodig.

Het georganiseerde opsporingsonderzoek voor dikkedarmkanker richt zich tot mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar. 

 

Naar een immunochemische test

Binnenkort zou de Hemoccult-test vervangen kunnen worden door de zogenaamde immunochemische test. Die is betrouwbaarder en gebeurt al systematisch in een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten.

Met de Hemoccult-test kunnen artsen maar de helft van het aantal gevallen van kanker opsporen. Daarom moet de test om de twee jaar worden herhaald. De immunochemische test  is veel gevoeliger, volgens sommige experts zelfs te gevoelig. Bij deze  hypergevoelige test zijn er inderdaad veel meer vals-positieve resultaten, waardoor er 2 tot 4 keer meer coloscopieën worden uitgevoerd. Dit onderzoek wordt gedaan bij mensen die positief getest zijn om de diagnose van dikkedarmkanker te bevestigen.

De immunochemische test  is trouwens veel handiger in gebruik, want er is maar één ontlastingsmonster nodig. Bij de Hemoccult-test zijn dat er drie gespreid over drie dagen!

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/04/2012 - 17h46 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/04/2012 - 17h46

Het Franse ‘Institut de veille sanitaire, cancers et prévisions’ 2011. Het Franse ‘Institut national du cancer’ (Inca). Le Figaro, 31 januari 2011. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Screening van kanker bij mannen Geüpdatet op 05/10/2004 - 00h00

Bij vrouwen is het duidelijk: ze moeten regelmatig een mammografie en een baarmoederuitstrijkje laten nemen. Maar hoe zit het bij mannen?

Meer artikels