PUBLICITÉ

Diagnose van allergische rinitis: huidtests (priktests) om allergene stoffen te identificeren

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/04/2017 - 16h50
-A +A

De symptomen van allergische rinitis of hooikoorts lijken misschien banaal, maar de aandoening heeft een grote weerslag op de levenskwaliteit.

Als ze niet behandeld wordt, is de kans bovendien groot dat ze tot astma leidt.

De diagnose is de eerste stap in de zoektocht naar een geschikte behandeling.

We nemen de diagnose van allergische rinitis en de huidtests of priktests even onder de loep.

PUB

Wat zijn de tekenen van allergische rinitis? Wat is de weerslag ervan op de gezondheid en het dagelijkse leven?

Allergische rinitis of hooikoortsis een ontsteking van het neusslijmvlies en de sinussen als gevolg van een allergische reactie op een of meerdere allergene stoffen zoals stuifmeel, mijten, dierlijk haar enz.

In België heeft zo’n 25% van de mensen last van allergische rinitis. Deze aandoening van de luchtwegen heeft typische en alom bekende symptomen:

 • een lopende neus

 • verstopte neus

 • hevige niesbuien

 • jeuk

 • tranende ogen

 • conjunctivitis (bindvliesontsteking)

80% van de astmalijders heeft vooraf allergische rinitis of hooikoorts gehad. De aandoening is dus een belangrijke risicofactor voor astma.

De symptomen veroorzaken vermoeidheid en slaapproblemen, concentratiestoornissen en stemmingswisselingen. Dat kan zware gevolgen hebben voor de schoolactiviteiten, het werk en het sociale en familiale leven.

Er bestaan doeltreffende behandelingen om de aanvallen op te vangen. Er zijn ook basisbehandelingen en mogelijkheden tot een zogenaamde desensibilisatie. Praat erover met uw huisarts. Hij zal u eventueel doorverwijzen naar een allergiespecialist.

Hoe wordt de diagnose van allergische rinitis gesteld?

Bij een vermoeden van allergie is het belangrijk dat de allergene stof of stoffen die de symptomen uitlokken, geïdentificeerd worden.

De allergiespecialist stelt u eerst vragen:

 • De aard van de symptomen, de duur, de regelmaat, hoe lang u ze al hebt, uitlokkende factoren enz.

 • Andere gevallen in de familie (een ouder die allergisch is) of in het eigen leven (allergisch als kind).

 • Omgeving en leefgewoonten (eetgewoonten, blootstelling aan bepaalde stoffen op het werk, huisdieren, vrijetijdsbesteding enz.)

De bedoeling van die minutieuze ondervraging is een eerste lijst van de mogelijke allergene stoffen op te stellen. Naast het algemene klinische onderzoek is er aanvullend nog een gericht onderzoek van de NKO-zone (neus, bronchiën, longen enz.) en zijn er ook functietests (test van het longvolume).

Tot slot wordt de impact van de allergieop het dagelijkse leven beschreven:

 • slapeloosheid,
 • vermoeidheid,
 • verlies van reukzin,
 • gezinsactiviteiten die eronder lijden,
 • slechtere schoolresultaten
 • enz.

De allergiespecialist zal aansluitend huidtests doen om de vermoedelijke rol van bepaalde allergenen te bevestigen of uit te sluiten.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/04/2013 - 17h12 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/04/2017 - 16h50

Groupe Stallergène, http://www.stallergenes.fr. 

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Verkoudheid? Allergie? Verzorg uw neus! Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Als we last hebben van een lopende neus , hebben we rinitis . Rinitis kan te wijten zijn aan een allergie ( allergische rinitis ) of aan een virus ( verkoudheid ), maar in beide gevallen is het resultaat hetzelfde: we moeten tientallen keren per dag...

Verkoudheid of allergische rinitis? Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h55

Niezen als men het pad van een kat kruist of bij het begin van de lente, kan een teken zijn van allergische rinitis. Maar het kan net zo goed op een verkoudheid wijzen. In heel wat gevallen is het niet makkelijk om een onderscheid te maken tussen ver...

Meer artikels