PUBLICITÉ

Diagnose kanker vergroot risico op zelfdoding

Geüpdatet door Thomas Coucq, gezondheidsjournalist op 23/07/2012 - 12h34
-A +A

Mensen die te horen krijgen dat ze kanker hebben, lopen de week daarop meer risico op zelfdoding, zo blijkt uit een Zweedse studie. De cijfers tonen nog maar eens aan hoe zwaar de diagnose van kanker psychisch wel is.

PUB

Verband tussen kanker en zelfdoding

Het is al jaren bekend dat er een link is tussen kanker en zelfdoding. Het aantal zelfmoordpogingen bij patiënten die kanker hebben ligt hoger dan het gemiddelde.

Weegt de ziekte te zwaar om ermee te kunnen leven of wil men zich onttrekken aan een  ongunstige evolutie van de ziekte? De resultaten van een Zweedse studie (1) belichten deze problematiek vanuit een andere hoek en wijzen op de psychische last die het horen van de diagnose veroorzaakt.

 

Kans op zelfdoding meer dan tien keer groter na de diagnose

Volgens de studie zou de kans op een zelfmoordpoging de week na het vernemen van de diagnose twaalf keer hoger liggen.

 

Na de eerste week zakt het risico weer. De volgende 12 weken is het risico nog 4,8 keer groter, een jaar na de diagnose ligt het nog altijd 1,8 keer hoger.

 

Het risico zou ook verschillen al naargelang de ernst van de tumor. Het zou bijvoorbeeld groter zijn bij kanker van de alvleesklier of longkanker dan bij prostaatkanker. De prognose bij deze kanker is doorgaans beter.

 

Initialement publié par Thomas Coucq, gezondheidsjournalist le 23/07/2012 - 12h34 et mis à jour par Thomas Coucq, gezondheidsjournalist le 23/07/2012 - 12h34

Katleen Schiepers, oncopsycholoog bij de Stichting tegen Kanker
(1) Fang Fang, Katja Fall, Murray A. Mittleman, Pär Sparén, Weimin Ye, Hans-Olov Adami en Unnur Valdimarsdóttir. Suicide and Cardiovascular Death after a Cancer Diagnosis. New England Journal of Medicine. 5 april, 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: de vis niet verdrinken! Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Ongeveer 3 % van de Belgen lijdt aan diabetes (1) . Deze ziekte verhoogt sterk de kans op hart- en vaatziekten, tenzij u ... regelmatig vis eet.

Prostaatkanker: opsporen om te genezen Geüpdatet op 01/10/2007 - 00h00

In de diagnose en behandeling van kanker is er de voorbije jaren een enorme vooruitgang geboekt. De tumoren worden tegenwoordig alsmaar vroeger opgespoord, waardoor ook de behandeling alsmaar efficiënter wordt.

Meer artikels