PUBLICITÉ

Diabolo's in de oren om te beschermen tegen otitis

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/03/2017 - 14h57
-A +A

Diabolo's of transtympanale draineerbuisjes worden nooit zomaar ingebracht. Dat gebeurt pas na een observatieperiode en wanneer de behandelingen op basis van geneesmiddelen niet tot een gunstig resultaat geleid hebben. Er zijn drie belangrijke indicaties voor het gebruik van deze buisjes: recidiverende acute otitis media bij het jonge kind, sereuze otitis met gehoordaling en de intrekking van het trommelvlies.

PUB

Wat zijn transtympanale draineerbuisjes (diabolo's)?

Het doel van een diabolo is de natuurlijke ventilatie herstellen tussen het middenoor (dat zich vlak achter het trommelvlies bevindt) en het uitwendige oor (oorschelp en gehoorgang) om een einde te maken aan de afscheiding afkomstig uit het middenoor en om het risico op ontsteking en gehoorverlies te verminderen. Gewoonlijk "diabolo's" genoemd omwille van hun vorm, die lijkt op het gelijknamige speelgoed, moeten de transtympanale draineerbuisjes het membraan van het trommelvlies openhouden, en dit zolang ze nog fysisch in het oor aanwezig zijn. De buisjes worden ingebracht nadat eerst een kleine snede in het trommelvlies werd gemaakt.
In het geval van paracentese (doorprikken van het trommelvlies), is de opening echter al na enkele uren opnieuw dicht. Bij paracentese wordt een kleine snede gemaakt in het membraan van het trommelvlies zodat het opgehoopte vocht via het trommelvlies en de gehoorgang het oor kan verlaten.
 

Wat zijn de drie indicaties voor het gebruik van diabolo's of transtympanale draineerbuisjes

 • Recidiverende acute otitis media bij het jonge kind
  Sommige jonge kinderen hebben last van recidiverende otitis media, wat betekent dat zij geconfronteerd worden met minstens zes episoden van acute otitis media per jaar. Met een dergelijke frequentie, moet men alleszins op zoek gaan naar de uitlokkende factoren. Het kan bijvoorbeeld gaan om een vochtophoping in het middenoor, achter het trommelvlies, die kan leiden tot ontstekingen en in het bijzonder tot otitis. In zulke gevallen, is het aanbrengen van buisjes echt aangewezen. Gewoonlijk plaatst men korte buisjes, die na een periode van 1 tot 9 maanden spontaan worden uitgestoten.
 • Sereuze otitis met gehoordaling
  Sereuze otitis komt tamelijk veel voor bij kinderen van 3 tot 7 jaar. In dit geval is er sprake van een vochtophoping achter het trommelvlies die al minstens twee maanden aanhoudt. Meestal geneest dit spontaan, maar soms gaat die vochtophoping gepaard met een vorm van gehoordaling. Wanneer uw kind uitspraakproblemen krijgt, op school moeilijkheden ondervindt om te begrijpen wat gezegd wordt of zich moeilijk kan concentreren, dan doet u er goed aan het kind te laten onderwerpen aan een gehoortest om te controleren of en in welke mate er sprake is van gehoorverlies ten gevolge van de sereuze otitis.
  Aanvankelijk wordt het probleem altijd behandeld met geneesmiddelen (corticoïden, behandeling van een allergische rinitis of van gastro-oesofageale reflux). Het is pas wanneer deze behandeling niet leidt tot een gunstig resultaat dat het inbrengen van een diabolo overwogen wordt. In dit geval gaat het om iets langere buisjes.
   
 • Intrekking van het trommelvlies met gehoordaling
  Door een functiestoornis van de buis van Eustachius, kan in het middenoor onderdruk ontstaan waardoor het trommelvlies na verloop van tijd naar binnen wordt getrokken. Deze intrekking is omkeerbaar indien een behandeling op basis van medicijnen gevolgd wordt, maar de doeltreffendheid van de behandeling vermindert na een tijdje. Door een diabolo te plaatsen gedurende een aantal jaren, kan dit verschijnsel tot staan gebracht worden en kan de verslechtering van het gehoor een halt toegeroepen worden.
Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 08/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/03/2017 - 14h57

"Journal international de médecine", www.jim.fr, mei 2008.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik heb oorpijn, heb ik een oorontsteking? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h02

Trekt het in uw oor en hebt u een branderig gevoel? Herinneringen aan vroeger toen u nog een kind was, kunnen u misschien op het spoor van een oorontsteking brengen. Maar dat is niet de enige verklaring van oorpijn. Wees dus voorzichtig.

Otitis: pijnlijke oren Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Otitis is een ontsteking van de verschillende gehoorgangen en -holten. De meest voorkomende vorm bij kinderen is een acute middenoorontsteking. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie komt dit type ontsteking zeer frequent voor in de vroege kinderjar...

Meer artikels