PUBLICITÉ

Diabetische retinopathie: levenslange verscherpte controle van de ogen

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 27/04/2016 - 09h17
-A +A

Diabetische retinopathie is een complicatie van diabetes type 1 maar ook van diabetes type 2 die letsels aan het netvlies veroorzaakt. De aandoening kan tot slechtziendheid en zelfs tot blindheid leiden; het is dus heel belangrijk dat patiënten hun ogen beschermen. Verhoogde waakzaamheid is het hele leven lang nodig, maar zeker tijdens een zwangerschap, in de puberteit en bij een te snelle normalisering van de bloedsuikerspiegel.

PUB

Ogen en diabetes: leg de link

Een kwart tot een derde van de mensen met diabetes type 2 of type 1 lijdt aan diabetische retinopathie. Het is de belangrijkste oorzaak van blindheid vóór het zestigste levensjaar en ook een belangrijke oorzaak van slechtziendheid. Als de aandoening niet wordt opgespoord en er geen enkele specifieke behandeling wordt ingezet (wat nog te vaak het geval is), gaat het gezichtsvermogen onvermijdelijk en onomkeerbaar achteruit en treedt er uiteindelijk blindheid op. Die achteruitgang is te wijten aan een oedeem van de macula (zone in het centrum van het netvlies) of aan een complicatie van proliferatieve retinopathie, een van de twee types van oogletsels.

Oogarts prof. Pascale Massin is heel duidelijk: “Een eerste oogonderzoek gebeurt op het moment dat diabetes type 1 of 2 wordt vastgesteld. Als het netvlies niet is aangetast, volgt een jaarlijkse screening via een oogfundusonderzoek (een onderzoek van het netvlies). Bij mensen met diabetes type 2 die geen insuline nemen en die zowel hun bloedsuikerspiegel als hun bloeddruk onder controle hebben (en dus het streefcijfer halen), kan de screening eventueel om de twee jaar gebeuren. Het tempo van het toezicht zal afhangen van de ernst van de aandoening”.

Bloedsuikerspiegel en bloeddruk onder strikt toezicht

De belangrijkste bepalende factor voor het ontstaan van diabetische retinopathie is de duur van de diabetes. Daarnaast zijn er nog twee aan elkaar gekoppelde risicofactoren waar patiënten zelf invloed op hebben: de controle van de glucosespiegel, én de controle van de bloeddruk met streefwaarden in de buurt van 130/80 mmHg. Dankzij de verbeterde aanpak op deze twee fronten is het aantal gevallen van retinopathie in twintig jaar tijd gehalveerd.

Dr. Sylvie Feldman-Billard, diabetoloog in Parijs: “Bij diabetespatiënten heeft een HbA1c (de gemiddelde glucoseconcentratie in het bloed gemeten over een langere periode) die gestabiliseerd is rond 7% (die waarde wijst op een goed geregelde bloedsuikerspiegel) vanaf het moment dat diabetes wordt vastgesteld een gunstig effect in alle stadia van de ontwikkeling en progressie van diabetische retinopathie.  Bij een goede controle van diabetes kan diabetische retinopathie in een vroeg stadium zelfs gedeeltelijk teruggedrongen worden. Bij niet-proliferatieve, lichte tot matige retinopathie is het met andere woorden nog mogelijk om het tij te keren!”

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 27/04/2016 - 09h17

D’après une interview Dr Sylvie Feldman-Billard, diabétologue au Centre Hospitalier National d'Ophtalmologie (CHNO) des Quinze-Vingts (Paris) et co-coordinatrice du Référentiel SFD 2016, suite à la présentation du "Référentiel SFD 2016, pour le dépistage et la surveillance des complications oculaires du patient diabétique" au congrès de la Société francophone du diabète 2016 (Lyon ; 22-25 mars 2016) par le Pr Pascale Massin et le Dr Sylvie Fedlman.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jonge diabetespatiënten: let op uw ogen Geüpdatet op 10/12/2001 - 00h00

Diabetische retinopathie is een ernstige verwikkeling van type 1 en type 2 diabetes mellitus. Diabetische retinopathie is de belangrijkste oorzaak van blindheid tussen de leeftijd van 20 en 60 jaar. Vroege opsporing door middel van een eenvoudig oogf...

Retinopathie: een complicatie van diabetes Gepubliceerd op 17/01/2012 - 11h53

Diabetes veroorzaakt letsels in het bloedvatenstelsel, ook in de kleine bloedvaatjes die zorgen voor de bloedtoevoer naar de ogen. Deze vorm van retinopathie is een complicatie van diabetes en kan zonder opsporingsonderzoek zelfs tot blindheid leiden...

Roken, diabetes en nieren gaan niet goed samen Geüpdatet op 10/02/2002 - 00h00

Eén van de ernstige complicaties van diabetes is terminale nierinsufficiëntie, waardoor de patiënt afhankelijk wordt van de kunstnier. Deze complicatie is het gevolg van twee factoren: uiteraard de bloedsuikerspiegel, maar ook roken.

Meer artikels