PUBLICITÉ

Diabetici: veel lachen tijdens de maaltijden!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 29/07/2003 - 00h00
-A +A

Diabetici moeten voortaan vaker "lachen" op het menu zetten. Lachen is immers goed voor de bloedsuikerspiegel, zo blijkt!

PUB

Uit de resultaten van deze kleine Japanse studie blijkt dat lachen tijdens het eten de verhoging van de bloedsuikerspiegel beperkt. De auteurs stellen namelijk vast dat de postprandiale bloedsuikerspiegel (d.w.z. na de maaltijd) schommelt naargelang de omstandigheden waarin de maaltijden genomen worden. Deze conclusie werd geformuleerd na meting van het suikergehalte vóór en na een maaltijd van 19 patiënten met type 2-diabetes, in vergelijking met een controlegroep. De eerste dag kregen de vrijwilligers tijdens de lunch een saaie voordracht van 40 minuten in de maag gesplitst, terwijl ze de volgende dag verwend werden met een zeer humoristisch spektakel. En wat bleek? De postprandiale bloedsuikerspiegel was veel hoger na de voordracht. Ontspannen zijn en lachen heeft dus een weldadige invloed op de bloedsuikerspiegel. Wellicht doet lachen de contracties van de buikspieren toenemen, waardoor het lichaam meer energie verbruikt. Het stresshormoon (cortisol) daarentegen werkt precies omgekeerd en verhoogt de suikerspiegel. Vandaar dat we er kunnen van uitgaan dat lachen de hormoonsecreties in de hersenen en de endocriene klieren beïnvloedt. Die spelen een rol bij de insulinesecretie en hebben daardoor een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Verlies dus nooit uw goed humeur, en als u zin hebt om te lachen, hou u dan vooral niet in… ook niet aan tafel!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 29/07/2003 - 00h00 Hayashi K., Diabetes Care, 26 (5) : 1651-1652, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Flusternar

Als Experimentele Glimlach-Animatrice vind ik dit artikle uiteraard aan te bevelen. De Absolute Voordelen van de Glimlach zijn Eindeloos en véél Ruimer dan menigeen tot nu toe beseft. Dus.... Glimlachen maar... al is het aanvankelijk niet echt gemeend. Enkel het optrekken van de mondhoeken volstaat reeds om de Goed-gevoel-Hormonen in werking te doen treden. Het welgemeend Glimlachen volgt dan Automatisch! Dank voor dit artikle ;-)

PUBLICITÉ
Lees ook
Lachen is goed voor de slagaders! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Als we lachen, voelen we ons goed in ons vel en ontspannen. Maar er is meer: het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat lachen ook uitstekend is voor de slagaders. "Lachen is gezond", is dus geen holle frase!

Lachen is goed voor het hart! Geüpdatet op 08/09/2011 - 15h21

Lachen , gewoon onder vrienden of als u naar een komische film kijkt, is goed voor het moreel. Uit de onderzoeksresultaten die onlangs werden voorgesteld op een congres voor cardiologen in Parijs blijkt dat lachen ook heel goed is voor de bloedvaten...

Lach uw hart gezond! Geüpdatet op 19/04/2005 - 00h00

"Huur een komische film en bel me morgenvroeg eens terug!" Een gek voorschrift?! Helemaal niet, als we de besluiten van een recente Amerikaanse studie mogen geloven, die aantoonde dat lachen een goede remedie voor het hart kan zijn.

Lachen is gezond! Geüpdatet op 08/06/2004 - 00h00

Lachen is gezond en ook goed voor het moreel. Het is ook één van de beste remedies tegen stress. Bovendien is het gratis, dus kan iedereen ervan profiteren. Doe dat dan ook!

Meer artikels