PUBLICITÉ

Diabetici, draag goed zorg voor uw nieren!

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/11/2003 - 00h00
-A +A

Diabetes heeft heel wat medische gevolgen, waaronder nierlijden of nefropathie. Het is belangrijk om deze complicatie vroegtijdig op te sporen.

PUB

Diabetes, een groeiend probleem

In België lijden ongeveer 330.000 personen aan type 2-diabetes, een ziekte die gekenmerkt wordt door een te hoge bloedsuikerspiegel en, in tegenstelling tot type 1-diabetes, ontstaat in de volwassenheid. Dit type diabetes, ook wel maturiteitsdiabetes of niet-insulineafhankelijke diabetes genoemd, heeft twee oorzaken: onvoldoende insulineafscheiding door het organisme en weerstand van de cellen tegen de werking van insuline. Diabetes kan tal van medische gevolgen hebben: oogaantasting, verhoogd cardiovasculair risico en nierbeschadiging.

Eventuele nieraantasting opsporen

Onlangs werd een studie uitgevoerd (DEMAND) bij meer dan 32.000 diabetici in 334 landen (waaronder 1.960 in België), om een vroegtijdig teken van nieraantasting op te sporen: microalbuminurie, de aanwezigheid van albuminesporen in de urine. De resultaten waren verbluffend: 40 % van de patiënten had microalbuminurie. Vroegtijdige nieraantasting bij diabetici komt dus heel frequent voor, maar wordt jammer genoeg vaak niet opgespoord.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/11/2003 - 00h00 Perscommuniqué DEMAND, november 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van diabetes tot pancreaskanker Geüpdatet op 26/08/2013 - 12h07

Diabetes is een risicofactor voor pancreaskanker, en recente studies bevestigen dat verband. Met andere woorden: diabetici lopen meer kans dan anderen om pancreaskanker te krijgen. Het goede nieuws is dat deze kanker vrij zeldzaam is, al heeft hij we...

Diabetes: laat u controleren! Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Diabetes is een veel voorkomende ziekte die zich almaar meer verspreidt. Wereldwijd kampen miljoenen mensen ermee. In België gaat het om honderdduizenden mensen. Weet u wel zeker dat u niet een van hen bent?

Diabetes: opgelet voor de mythes Gepubliceerd op 08/10/2013 - 15h05

Diabetes komt heel vaak voor. Toch bestaan er nog altijd heel wat misvattingen over. Die moeten dringend de wereld uit, want ze beletten ons om op de juiste manier op deze ziekte te reageren. Volgens de WGO zijn er wereldwijd 347 miljoen diabetici. I...

Meer artikels