PUBLICITÉ

Diabetespatiënten, verzorg uw tandvlees!

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 25/04/2017 - 16h15
-A +A

Diabetespatiënten moeten een onberispelijke mond- en tandhygiëne hebben, meer nog dan de rest van de bevolking. Door hun ziekte lopen ze namelijk meer kans op tandvleesziektes en/of parodontitis, zeker als ze hun diabetes niet goed onder controle hebben. Omgekeerd tast parodontitis de bloedsuikerspiegel bij diabetici aan waardoor de diabetes uit evenwicht raakt. Bent u diabetespatiënt? Ga dan geregeld op controle bij uw tandarts!

PUB

Paradontale ziektes, een bijkomende complicatie van diabetes

De helft van de mensen krijgen in de loop van hun leven af te rekenen met een tandvleesaandoening. Mensen met diabetes - type 1 zowel als type 2 - lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen of verergeren van parodontitis.

Dr. Christophe Lequart, tandarts-chirurg en woordvoerder van de UFSBD (Union française de la santé bucco-dentaire), legt uit waarom diabetespatiënten extra aandacht moeten besteden aan hun tandvlees: “De ontsteking die door diabetes wordt uitgelokt, tast geleidelijk aan de weefsels aan - eerst het tandvlees, later ook het kaakbot. Omdat het tandvlees bij diabetes minder goed doorbloed is (er lopen minder bloedvaatjes door), reageren diabetespatiënten ook minder doeltreffend op de ontsteking en op infecties. We weten ook dat parodontitis het risico op een hartinfarct vergroot. Bij een diabetespatiënt, die al een verhoogd cardiovasculair risico heeft, ligt dat risico maar liefst drie keer zo hoog!”

Parodontitis behandelen om diabetes beter onder controle te krijgen

De link tussen diabetes en tandvleesproblemen loopt in twee richtingen: de ontsteking die gepaard gaat met paradontale aandoeningen brengt ook de diabetes uit evenwicht: de bloedsuikerspiegel is dan namelijk te hoog.

Gelukkig kan een efficiënte behandeling van parodontitis, samen met de opvolging en bijsturing van de diabetesmedicatie, de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht brengen. Alle studies bevestigen dat. Bij een niet-operatieve behandeling, bijvoorbeeld een tandsteenverwijdering in de diepte onder verdoving, is daalt het HbA1c of geglyceerd hemoglobine (het gemiddelde van bloedsuikerspiegelwaarden van de laatste drie maanden) met 0,46 tot 0,66 %, afhankelijk van de studies*. Bij een aanvullende heelkundige ingreep in geval van vergevorderde en heel diepe letsels is er een extra daling van het HbA1c van ongeveer 0,25 %*. Dat is vrij veel.

“De evolutie van een parodontale ziekte kan dus gestopt worden door een eenvoudige tandsteenverwijdering - verwijderen van tandsteen ter hoogte van het tandvlees - gevolgd door een dieptereiniging, een tandsteenverwijdering onder het tandvlees,” vervolgt dr. Christophe Lequart. “Soms is de schade aan het kaakbot te groot en is de tand niet meer te redden. In dat geval zijn er andere oplossingen mogelijk zoals uitneembare prothesen, implantaten of een brug. Nog belangrijk om te weten: bij een gebrekkige hygiëne kan er zich secundair rond het implantaat een paradontitis ontwikkelen (peri-implantitis)”. 

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 25/04/2017 - 16h15
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Gezonde tanden: veel belangrijker dan we denken! Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

Een slechte mond- en tandhygiëne heeft rechtstreekse gevolgen voor onze tanden en ons tandvlees (cariës, ontstekingen, vernieling van het steunweefsel, enz.). Maar dat is niet alles. Aandoeningen van het parodontium ( parodontitis ) liggen aan de bas...

Meer artikels