Diabetespatiënten lopen een hoog cardiovasculair risico en moeten daarom hun bloeddruk en bloedglucosespiegel goed volgen.
Volgens recente studies moet de bloeddruk bij diabetici worden verlaagd tot 130/80 mm Hg om het risico op vaatproblemen te verlagen, terwijl die drempelwaarde bij andere patiënten met een hoge bloeddruk 140/90 mm Hg bedraagt.

Diabetes en bloeddruk
Hart- en vaatziekten zijn één van de complicaties van diabetes.
Diabetes tast op zich de kleine en grote bloedvaten aan. Diabetes verdubbelt het risico op hart- en vaatproblemen, en dat risico neemt nog toe als de patiënt hoge bloeddruk heeft of nog andere risicofactoren vertoont zoals roken en te hoog cholesterolgehalte in het bloed.
Ook de andere diabetische complicaties, zoals aantasting van de nieren (komt voor bij 40% van de diabetespatiënten en kan leiden tot nierinsufficiëntie) en aantasting van de ogen, worden door hypertensie in de hand gewerkt.
Door de bloeddruk te verlagen kan de ontwikkeling van die aandoeningen worden voorkomen.
Doel: bloeddruk lager dan 130/80 mm Hg
Bij personen met hypertensie wordt gewoonlijk gestreefd naar een bloeddrukwaarde van 140/90 mm Hg. Recente studies tonen evenwel aan dat men het risico op cardiovasculaire accidenten bij diabetespatiënten met hypertensie aanzienlijk kan beperken door de bloeddruk te verlagen tot ongeveer 130/80 mm Hg. Over het algemeen kan de bloeddruk tot dat niveau worden verlaagd met bloeddrukverlagende geneesmiddelen, ook al moet men soms meerdere geneesmiddelen geven om het gewenste effect te verkrijgen.
Een dergelijke behandeling verlaagt de frequentie van hartinsufficiëntie met 56% en verlaagt de frequentie van myocardinfarct significant.
Kaplan NM. Ann Intern Med 2001; 135: 1084-6 Réseaux Diabète N°5, Oct. 2000. Société Scientifique de Médecine Générale, Recommandations de bonne pratique, diabète de type 2, 2007.