PUBLICITÉ

Diabetes: wat zijn de signalen ?

Gepubliceerd door David De Matteis, gezondheidsjournalist op 27/04/2012 - 15h10
-A +A

Meer dan 500.000 Belgen hebben diabetes. Maar volgens het RIZIV weet amper één op de twee zieken dat hij diabeteslijder is. Heel wat mensen verkeren dus nog in het ongewisse over hun toestand. Hoe komt dat, en hoe kan de diagnose gesteld worden?

PUB

Diabetes: een sluipende ziekte

Diabeteslijders kunnen jarenlang leven zonder dat ze merken dat hun bloedsuikerspiegel te hoog is (er is sprake van hyperglykemie als het suikergehalte hoger is dan 126 milligram per deciliter bloed, in nuchtere toestand).

Er zijn nochtans zware verwikkelingen mogelijk, zoals hartaanval, cerebrovasculair incident,  blindheid en nierfalen.

Diabetes is dus een ernstige ziekte en moet zo vroeg mogelijk gediagnosticeerd worden. Maar zonder een bloedafname is dat haast onmogelijk.

 

Meerdere types van diabetes en meerder types van symptomen

Er bestaan verschillende categorieën van diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes van het type 1 of 2. Ze hebben verschillende oorzaken en ook verschillende symptomen.

Voor diabetes van het type 1 levert de diagnose geen enkel probleem op. Het gaat altijd om jonge patiënten - kinderen of tieners - en de symptomen worden al na korte tijd zichtbaar. De patiënten moeten erg veel plassen, ze drinken veel, vermageren en gaan soms zelfs in coma.

Bij diabetes van het type 2 is de diagnose moeilijker. Negen van de tien gevallen van diabetes in ons land vallen onder dit type; de patiënten zijn meestal rond de veertig of vijftig jaar. De ziekte evolueert immers trager en manifesteert zich pas na vijf tot tien jaar. Als er geen symptomen zijn en er geen screening gebeurt, wordt er natuurlijk ook geen behandeling opgestart.

 

Gepubliceerd door David De Matteis, gezondheidsjournalist op 27/04/2012 - 15h10

Laurent Crenier, diabetoloog in het Erasmusziekenhuis en voorzitter van de Belgische Vereniging voor diabetes.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: laat u controleren! Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Diabetes is een veel voorkomende ziekte die zich almaar meer verspreidt. Wereldwijd kampen miljoenen mensen ermee. In België gaat het om honderdduizenden mensen. Weet u wel zeker dat u niet een van hen bent?

Diabetes: twee heel verschillende types Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h32

Er bestaat niet één uniform type van diabetes . Diabetes type 1 en type 2 zijn twee heel verschillende ziektes. Meer inzicht in deze aandoeningen kan ons helpen om ze te bestrijden.

Meer artikels