PUBLICITÉ

Diabetes: wat zijn de gevolgen voor het seksleven?

Geüpdatet door Dr Catherine Solano op 21/12/2012 - 12h22
-A +A

Diabetes is een ziekte die een serieuze impact kan hebben op de gezondheid, op heel veel vlakken. 

Het seksleven is nog vaak een onderwerp waar niet over gesproken wordt. Nochtans is ook de seksuele gezondheid een deel van de algemene gezondheid.

Bij problemen is het belangrijk dat u erover praat met uw huisarts.

PUB

Diabetes: een verhoogd risico op seksuele disfunctie

Mannen met diabetes lopen drie tot vier keer meer kans op erectiestoornissen dan andere mannen. (1)

Deze mannen hebben ook meer moeite om tot een orgasme  te komen (2).

Soms zijn er ook retrograde ejaculaties. Het sperma wordt dan in de blaas geëjaculeerd in plaats van naar buiten via de penis.

Vrouwen met diabetes hebben vaak last van verminderde libido, maar ook van verminderde gevoeligheid van de clitoris, vaginale droogte of hinder, en problemen met het orgasme. Al deze problemen zijn in deze groep duidelijk meer uitgesproken dan bij vrouwen zonder diabetes (3).

Toch blijkt uit onderzoek dat koppels waarvan één partner diabetes heeft nog altijd verschillende keren per maand seksuele betrekkingen hebben.

Het seksleven gaat dus voort en ondanks de aangehaalde problemen zijn er veel diabetici die een bevredigend en goed functionerend seksleven blijven hebben!

 

Seksleven: diabetes beïnvloedt de aders

Diabetes brengt op termijn schade toe aan de bloedvaten, ook aan die in de geslachtsorganen.

Als de slagaderverkalking toeneemt, daalt de kwaliteit van de bloedcirculatie. Dan stroomt er minder bloed naar de penis als die in erectie is, met de bekende erectiestoornissen als gevolg.

Hetzelfde geldt voor vrouwen met diabetes. De binnenkant van de vagina zwelt bij hen dan minder op, waardoor de vagina minder vochtig wordt. En dat veroorzaakt pijn tijdens het vrijen.

 

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 21/12/2012 - 12h22 et mis à jour par Dr Catherine Solano le 21/12/2012 - 12h22

(1) Bondil P. La dysfonction érectile. Pathologie Sciences. Éditions John Libbey Eurotext, Paris 2003; 218 (pag. 55).
(2) Stacy Tessler Lindau et col.Sexuality Among Middle-Aged and Older Adults With Diagnosed and Undiagnosed Diabetes A national, population-based study. Diabetes Care Oktober 2010 vol. 33 no. 10 2202-2210.
(3) Bulent Erol et col. Sexual Dysfunction in Type II Diabetic Females: A Comparative Study. Journal of Sex & Marital Therapy. Volume 28Supplement 1, 2002. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00926230252851195.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stoppen met roken geeft betere seks Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h32

Laat uw seksleven veel te wensen over en rookt u? Dan is stoppen met roken de allereerste stap die u zou moeten zetten om er weer schwung in te krijgen! Rokers lopen namelijk meer risico op verminderde seksuele opwinding , en dat geldt zowel voor man...

Vrouwen en seksueel genot Gepubliceerd op 07/04/2015 - 17h54

De ontdekking van het seksueel genot loopt bij vrouwen minder vlot dan bij mannen. Dat komt omdat de seksuele ontwikkeling bij vrouwen anders verloopt. Ze hebben tijd nodig en stuiten soms op hindernissen. Sommige vrouwen leiden een seksueel abnormaa...

Meer artikels