PUBLICITÉ

Diabetes: wanneer moet u een glucosemeter gebruiken (zelfmeting)?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/12/2012 - 13h46
-A +A

Het streefdoel van diabetici is om hun bloedsuikerspiegel op een normaal peil te houden. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan op termijn namelijk complicaties veroorzaken (cardiovasculaire aandoeningen, perifere zenuwaandoeningen, nierfalen, retinopathie, superinfecties).

Waartoe dient het zelf meten en wanneer moet u een glucosemeter gebruiken?

PUB

Wat is diabetes precies

Een normale bloedsuikerspiegel bedraagt op de nuchtere maag minder dan 1,10 g/l. Als de waarden bij twee opeenvolgende bloedafnames hoger zijn dan 1,26 g/l, of als ze op elk willekeurig moment van de dag hoger zijn dan 2 g/l, spreekt men van diabetes

Diabetes is een te hoog suikergehalte in ons bloed (bloedsuikerspiegel of glycemie).

Bij type 1-diabetes (of insulineafhankelijke diabetes), een aandoening die al in de kindertijd opduikt, zijn de cellen van de pancreas of alvleesklier die instaan voor de productie van insuline vernietigd. Dan is een dagelijkse behandeling met injecties van insuline nodig.

Bij type 2-diabetes vervult de alvleesklier haar rol niet zoals het hoort. Ofwel produceert ze niet genoeg insuline, ofwel produceert ze slechte insuline die dan leidt tot zogenaamde insulineresistentie.

Resultaat: zowel bij type 1- als bij type 2-diabeteszal de bloedsuikerspiegel te hoog blijven als er geen aangepaste behandeling volgt.

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. De aandoening treft vaak oudere mensen en breidt zich almaar meer uit, vooral door de toename van obesitas. Dat, samen met te weinig beweging, is een van de belangrijkste bevorderende factoren voor diabetes.

Type 2-diabetes wordt behandeld met orale geneesmiddelen tegen diabetes of met insuline.

 

Diabetes die niet onder controle is, leidt tot complicaties op korte en lange termijn

Van de 450 tot 500.000 diabetici in België zou naar schatting de helft dat niet eens weten (1). De ziekte evolueert namelijk jarenlang sluipend voor er complicaties optreden.

Opsporing van diabetes is dus van cruciaal belang, want een verhoogde bloedsuikerspiegel (diabetes die niet onder controle is) kan op lange termijn complicaties veroorzaken zoals hart- en vaataandoeningen, retinopathie, zenuwaandoeningen, nierproblemen, problemen met de voeten enz.

Er bestaan nog andere complicaties van diabetes. Die treden op korte termijn op:

  • Hypoglykemie (plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel: misselijkheid, felle en plotselinge vermoeidheid, zweten, rillen, visuele problemen, neurologische problemen enz.).
  • Acidocetose (groot tekort aan insuline: misselijkheid, braken, abnormaal snelle ademhaling enz.).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/12/2012 - 13h46 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/12/2012 - 13h46

Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé (Ansm), http://ansm.sante.fr. Association Française des Diabétiques: www.afd.asso.fr.
(1): Belgische Cardiologische Liga

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: twee heel verschillende types Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h32

Er bestaat niet één uniform type van diabetes . Diabetes type 1 en type 2 zijn twee heel verschillende ziektes. Meer inzicht in deze aandoeningen kan ons helpen om ze te bestrijden.

Diabetes: leer de symptomen herkennen Gepubliceerd op 15/02/2017 - 17h19

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

Type 2 diabetes: inhaleerbare insuline is doeltreffend Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Het evenwicht van de glycemie is essentieel in de behandeling van type 2 diabetes die niet insulineafhankelijk is. Als orale antidiabetica niet volstaan, kan het noodzakelijk zijn om een beroep te doen op subcutane injecties van insuline. Deze toedie...

Meer artikels