Diabetes: van transplantatie van de alvleesklier naar transplantatie van bètacellen…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/10/2011 - 14h57
-A +A

De alvleeskliertransplantatie is een typische ingreep bij mensen met diabetes van het type 1 of insulineafhankelijke diabetes. Bij deze mensen kunnen de alvleeskliercellen, meer bepaald de bètacellen in de eilandjes van Langerhans, niet meer die nodige insuline leveren om de bloedsuikerspiegel te regelen. Er lopen momenteel wel experimenten om de eilandjes van Langerhans te transplanteren en men probeert zelfs bètacellen te kweken in het lab.

PUB

Er bestaan twee types diabetes

Diabetes van het type 1 of insulineafhankelijke diabetes: de bètacellen in de eilandjes van Langerhans (in de alvleesklier) produceren niet genoeg insuline. Dat hormoon moet het gebruik van suiker door de lichaamscellen beheren. Dit type diabetes ontstaat meestal in de kindertijd.

Bij diabetes van het type 2 wordt er wel genoeg insuline geproduceerd, maar doet de insuline haar werk niet. Dit type diabetes is serieus in opmars door de forse toename van de risicofactoren, op de eerste plaats obesitas. Andere risicofactoren zijn onder meer hypertensie, verhoogde cholesterol, roken en te weinig lichaamsbeweging.

De behandeling van diabetes van het type 2 begint bij een betere levenshygiëne, zoals verkeerde eetgewoonten bijsturen en regelmatig bewegen. Indien nodig zal de arts orale geneesmiddelen tegen diabetes voorschrijven. Injecties van insuline zijn pas het laatste hulpmiddel.

Bij diabetes van het type 1 kan een transplantatie van de alvleesklier de insulinespuitjes vervangen.

Het is van groot belang dat diabetes onder controle gehouden wordt. Zo beperkt u het risico op complicaties en sommige zijn levensbedreigend zoals hypoglykemie, acidocetose, hartinfarct, aderontsteking in de benen, nierfalen, retinopathie en surinfecties.

 

Transplantatie van de alvleesklier in de praktijk

Voor wie is een transplantatie van de alvleesklier bedoeld?

Niet alle patiënten met diabetes van het type 1 hebben belang bij een alvleeskliertransplantatie. Het uitvoeren van de operatie is namelijk heel delicaat, de patiënt moet de rest van zijn leven een immunosuppressief middel nemen en er moet een donor gevonden worden. En aan dat laatste is een groot tekort, vooral ook omdat beide partijen perfect compatibel moeten zijn. Kandidaten voor een dergelijke ingreep zijn diabetici met ernstige niercomplicaties die dialyse moeten ondergaan. In bepaalde gevallen kan de patiënt een dubbele transplantatie krijgen, van de alvleesklier en van een nier dus.

Het onderzoek richt zich almaar meer op transplantaties van slechts een deel van de alvleesklier, waaronder transplantaties van de eilandjes van Langerhans.

 

Transplantatie van de eilandjes van Langerhans onder de loep

De bètacellen van de alvleesklier die insuline afscheiden, zijn gegroepeerd in wat men de eilandjes van Langerhans noemt. Maar deze eilandjes zijn maar goed voor 3% van het totale volume van de alvleesklier. Vandaar het idee om alleen de eilandjes te transplanteren in plaats van de volledige alvleesklier.

Dit alternatief voor de transplantatie van de alvleesklier, waarbij alleen de nuttige cellen getransplanteerd worden, is in volle ontwikkeling. Er zijn nog een aantal te nemen hindernissen. Zo zijn er nog technische problemen om de eilandjes van Langerhans uit de alvleesklier te isoleren en moeten er ook twee tot drie vooraf geprepareerde eilandjes worden geïmplanteerd, overeenkomstig het volume alvleesklier dat is weggenomen . Er zijn op dit moment dus drie tot vier alvleesklieren oftewel vier donoren nodig om een transplantatie uit te voeren bij één enkele patiënt. Daarom probeert men nu om de eilandjes van Langerhans in het laboratorium te kweken, zodat men geen donoren meer nodig heeft.

 

Kweken van bètacellen in het lab

Een team van Franse onderzoekers is erin geslaagd om een cellijn van insuline producerende bètacellen te kweken door een specifiek gen voor de ontwikkeling van bètacellen in de alvleeskliercel van een menselijke foetus in te brengen.

De toepassing van deze techniek is nog niet voor meteen, maar de eerste resultaten wijzen erop dat het in de nabije toekomst misschien mogelijk wordt om het zonder transplantaties van de alvleesklier te doen.

En nog goed nieuws: als dit type transplantatie van bètacellen gemeengoed wordt, zullen ook mensen met diabetes van het type 2 ervan kunnen genieten!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/10/2011 - 14h57

Association française des diabétiques, www.afd.asso.fr. Esposito K. et al., Ann Intern Med. 2009 Sept. 1; vol 151: pp 306-314. AFD : Equilibre, oktober 2010. Raphael Scharfmann, Communiqué Inserm, J Clin Invest. 2011 Septhttp://dx.doi.org/ 10.1172/JCI58447.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Diabetes: leer de symptomen herkennen Gepubliceerd op 15/02/2017 - 17h19

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

Diabetes: suiker vrijgepleit? Gepubliceerd op 24/11/2014 - 16h33

Houdt suikerziekte wel degelijk verband met overmatig suikerverbruik? Voor velen ligt die link voor de hand. Toch is de publieksvijand nummer één niet noodzakelijk de vijand die we denken...

Insulinepompen: van zeer groot nut bij diabetespatiënten Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Insulinepompen zijn kleine toestellen die continu een bepaalde hoeveelheid insuline toedienen. Meerdere studies tonen aan dat ze de controle van de glycemie (bloedsuikerspiegel) verbeteren met een lagere dosis insuline. Insulinepompen worden enkel to...

Meer artikels