Te vaak witte rijst eten vergroot het risico op diabetes van het type 2.
Producten met meer vezels zijn een betere keuze voor de gezondheid.

Witte rijst en diabetes van het type 2: groter risico
De studie werd gevoerd door onderzoekers van de Harvard School of Public Health. Die wilden nagaan of er inderdaad een verband bestaat tussen het eten van witte rijst en het risico op diabetes van het type 2. Ze wilden die relatie ook in cijfers uitdrukken. Ze analyseerden de resultaten van verschillende studies waarin de hoeveelheid opgenomen witte rijst en het voorkomen van diabetes van het type 2 werden vermeld. De bestudeerde gegevens gingen alles samen over 350 000 mensen. Er werden ook gegevens uit de Aziatische landen - waar de consumptie van witte rijst traditiegetrouw veel hoger ligt – vergeleken met die uit het Westen.
10% meer risico per portie witte rijst
Het verband werd wel degelijk vastgesteld. Het verschil in risico tussen de bevolkingsgroepen met het laagste verbruik van witte rijst en die met het hoogste verbruik – de Aziaten - bedroeg maar even 50%. In de westerse landen bedroeg de stijging van het risico maar 12%. Maar het blijft een wereldwijd vastgesteld feit: met elke extra portie witte rijst per dag stijgt het risico op diabetes van het type 2 met 10%.
Hu, Emily A., BMJ 2012;344:e1454