PUBLICITÉ

Diabetes van het type 2: voorzichtig met rijst!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/03/2012 - 12h04
-A +A

Te vaak witte rijst eten vergroot het risico op diabetes van het type 2.

Producten met meer vezels zijn een betere keuze voor de gezondheid. 

PUB

Witte rijst en diabetes van het type 2: groter risico

De studie werd gevoerd door onderzoekers van de Harvard School of Public Health. Die wilden nagaan of er inderdaad een verband bestaat tussen het eten van witte rijst en het risico op diabetes van het type 2. Ze wilden die relatie ook in cijfers uitdrukken. Ze analyseerden de resultaten van verschillende studies waarin de hoeveelheid opgenomen witte rijst en het voorkomen van diabetes van het type 2 werden vermeld. De bestudeerde gegevens gingen alles samen over 350 000 mensen. Er werden ook gegevens uit de Aziatische landen - waar de consumptie van witte rijst traditiegetrouw veel hoger ligt – vergeleken met die uit het Westen.

 

10% meer risico per portie witte rijst

Het verband werd wel degelijk vastgesteld. Het verschil in risico tussen de bevolkingsgroepen met het laagste verbruik van witte rijst en die met het hoogste verbruik – de Aziaten - bedroeg maar even 50%.  In de westerse landen bedroeg de stijging van het risico maar 12%. Maar het blijft een wereldwijd vastgesteld feit: met elke extra portie witte rijst per dag stijgt het risico op diabetes van het type 2 met 10%.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/03/2012 - 12h04

Hu, Emily A., BMJ 2012;344:e1454

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Type 2 diabetes is een te voorkomen ziekte Gepubliceerd op 08/02/2017 - 14h29

In 90% van de gevallen kan het optreden van type 2 diabetes worden voorkomen. De levenswijze speelt een belangrijke rol bij het optreden van die beschavingsziekte die epidemische proporties aanneemt. De preventie zou reeds in de kinderjaren moeten st...

Diabetes: leer de symptomen herkennen Gepubliceerd op 15/02/2017 - 17h19

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

Diabetes loopt op eieren... Geüpdatet op 09/03/2009 - 00h00

Volgens studies van Amerikaanse cohorten zou er een verband bestaan tussen de consumptie van eieren en het risico op diabetes type 2. Het effect zou afhankelijk zijn van de geconsumeerde hoeveelheid: hoe meer eieren men eet, hoe groter het risico op...

Meer artikels