PUBLICITÉ

Diabetes type 2: de rol van luchtvervuiling

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/02/2017 - 17h10
-A +A

Bij kinderen met overgewicht lijkt blootstelling aan vervuilde lucht het risico op het krijgen van diabetes type 2 te vergroten. Los daarvan zou ook het risico op obesitas vergroten. Wat als we al die tijd op het verkeerde doel hebben gefocust?

PUB

Meer luchtvervuiling: meer obesitas en meer diabetes type 2

Kinderen die blootstaan aan extreme luchtvervuiling lopen een groter risico om obees te worden; maar los van dat risico op obesitas is ook de kans groter dat ze diabetes type 2 krijgen. Een groep kinderen werd jarenlang gevolgd tot aan hun achttiende verjaardag. Niemand in de groep kreeg diabetes. Maar van de kinderen die hadden blootgestaan aan sterk vervuilde lucht werkten de bètacellen van de pancreas - de cellen die insuline produceren - 13% minder goed dan normaal.

Deze elementen op zich volstaan niet om te bewijzen dat luchtvervuiling diabetes veroorzaakt, wel dat er een verband bestaat tussen de twee. En het zou dus kunnen dat luchtvervuiling een rol speelt in de massale toename van het aantal gevallen van diabetes type 2 die tegenwoordig bij almaar jongere mensen worden vastgesteld.

 

Kunnen we ons beschermen tegen luchtvervuiling?

Luchtvervuiling is helaas niet makkelijk te vermijden, zeker niet in een land met zo’n hoge bevolkingsdichtheid en industrialisatiegraad als België. En we moeten nu eenmaal ademen. Toch bestaan er enkele voorzorgsmaatregelen waarmee u het ergste kunt vermijden:

  • Controleer de kwaliteit van de lucht en volg de officiële waarschuwingen voor luchtvervuilingspieken.
  • Doe bij extreme luchtvervuiling liefst geen buitensporten.
  • Lucht uw woning regelmatig want er bestaat ook zoiets als luchtvervuiling in huis. Wacht wel met luchten tot het spitsuur voorbij is.
  • Hou er in het weekend of als u met vakantie gaat rekening mee dat hoe minder luchtvervuiling er is, hoe beter uw gezondheid erbij vaart.

We kunnen trouwens zelf allemaal door onze dagelijkse keuzes de hoeveelheid vervuilde lucht die we door onze manier van leven binnenkrijgen, verminderen: minder vaak de auto nemen; de woning efficiënt, maar in de mate van het mogelijke iets minder verwarmen, vliegtuigreizen doordacht en bewust kiezen, enz. Op ons eentje kunnen we het niveau van de luchtvervuiling natuurlijk niet drastisch terugdringen, maar onze keuzes spelen wel degelijk een rol.      

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/02/2017 - 17h10
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Shinrin-yoku of forest bathing: iets voor u? Geüpdatet op 09/08/2017 - 11h09

Shinrin-yoku is een Japanse praktijk waarbij mensen zich onderdompelen in de heilzame atmosfeer van het bos. Het gaat om een wandeling in het bos, maar dan een omgevormd tot een echte meditatie. Volgens de fans heeft de praktijk een reële positieve i...

Verlucht uw huis tegen binnenluchtvervuiling ! Gepubliceerd op 21/12/2012 - 15h32

Goede voornemens... Hier is er eentje waaraan u zich gemakkelijk zult kunnen houden en dat bovendien goed is voor de gezondheid . Toch zijn er nog veel mensen die er geen rekening mee houden: zet de ramen open, het is goed voor uw gezondheid !

Luchtvervuiling kan ook de ogen aantasten Geüpdatet op 29/06/2009 - 00h00

Het is algemeen bekend dat luchtvervuiling problemen met de luchtwegen en hart- en vaataandoeningen kan veroorzaken. Maar over het effect van de luchtverontreinigende stoffen op de ogen wordt veel minder gesproken. Hebben uw ogen te lijden van de ver...

Meer artikels