PUBLICITÉ

Diabetes type 2: opgelet voor hypoglykemie!

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 23/11/2015 - 15h49
-A +A

Diabetes verzorgen is in de eerste plaats de bloedsuikerspiegel onder controle houden zonder in de gevarenzone te komen van hypoglykemie of een abnormale daling van de bloedsuikerspiegel. Dat risico wordt bij diabetes type 2 nog te zeer onderschat. Een sterke daling van de bloedsuikerspiegel kan nochtans ernstige gevolgen hebben en leiden tot een ziekenhuisopname, verkeersongelukken, sterfte, enz. Een sterkere bewustmaking van dat probleem kan dit soort ongelukken helpen voorkomen.

PUB

Ook iemand met diabetes type 2 kan hypoglykemie krijgen!

Een abnormale daling van de bloedsuikerspiegel treedt op als het suikergehalte in het bloed (de glykemie) te laag is (<0,6 g/l). Het is een permanente zorg voor mensen met diabetes type 1. Lange tijd werd gedacht dat mensen met diabetes type 2 (90% van de diabetici, in de meeste gevallen het gevolg van een slechte leefhygiëne) niet vatbaar waren voor dat risico op hypoglykemie. Dat klopt helemaal niet. In 2013 heeft een Franse pioniersstudie de omvang van het hypoglykemisch risico onderzocht - meer bepaald van ernstige hypoglykemie, de zwaarste vorm - bij mensen met diabetes type 2. Het resultaat: elk jaar overlijdt 1%  als gevolg van ernstige hypoglykemie.

Andere studies hebben intussen bevestigd dat hypoglykemie een verhoogd risico meebrengt op hospitalisatie en sterfte door allerlei oorzaken. Maar een lichte hyperglykemie kan ongemerkt voorbijgaan en het medisch of verplegend personeel is vaak niet op de hoogte van het feit dat iemand ernstige hypoglykemie heeft gehad. Volgens de Franse studie Dialog deed 43,6% van de patiënten met diabetes type 2 die insuline namen minstens één keer een lichte hypoglykemie per maand. Een andere Europese studie (GAPP2) had voorheen al het aantal patiënten dat per maand minstens één keer lichte tot matige hypoglykemie kreeg op 78% geschat.

Die abnormale dalingen van de bloedsuikerspiegel zijn niet te onderschatten, ook de minder erge vormen niet. Diabetici hebben er duidelijk vaak mee te maken en ze zijn niet ongevaarlijk.

Prof. Serge Halimi, diabetoloog  aan de universiteit Joseph Fourier van Grenoble: «De diabetespatiënt moet zijn arts op de hoogte stellen van de periodes van hypoglykemie, of ze nu licht zijn of ernstig, zodat die de medicatie kan aanpassen en de periodes van hypoglykemie op die manier zo veel mogelijk vermeden kunnen worden. Er bestaat ook een hardnekkige mythe die de wereld uit moet: het is niet omdat iemand zijn diabetes  niet onder controle heeft - en de bloedsuikerspiegel heel hoog is - dat hij geen hypoglykemie kan krijgen. Integendeel zelfs, bij deze mensen zijn de gevolgen van een abnormale daling van de bloedsuikerspiegel nog veel ernstiger, met gevaar voor sterfte en cardiovasculaire aandoeningen».

Diabetes type 2: wat zijn de oorzaken van hypoglykemie?

Iemand krijgt niet zomaar hypoglykemie:

  • Diabetesgeneesmiddelen die de insulineproductie stimuleren (vooral sulfamiden en repaglinide) zijn de voornaamste veroorzakers van een abnormale daling van de bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2. Deze medicatie brengt de insulineproductie kunstmatig op gang - de productie wordt dus niet geregeld door de bloedsuikerspiegel van het moment - en los van de voedselopname en de lichamelijke inspanning van de patiënt. De insuline wordt dus geproduceerd ongeacht het glucosegehalte in het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel gevaarlijk kan dalen.

Andere stoffen zoals de gliptines, incretines, acarbose en metformine  geven geen risico op een abnormale daling van de bloedsuikerspiegel omdat hun werkingsmechanisme afhangt van het glucosepeil in het bloed.

  • Ook een slecht opgevolgd dieet (overslaan van de maaltijd, een lichtere maaltijd dan gewoonlijk of onvoldoende  koolhydraten), overmatig of te langdurig sporten zonder tussendoor regelmatig iets lichts te eten, stress en alcohol op de nuchtere maag kunnen leiden tot een abnormale daling van de bloedsuikerspiegel. Nog dit: tijdens of na een lichamelijke inspanning moeten de dosissen actieve insuline verlaagd worden.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 23/11/2015 - 15h49

*Vascular Health and Risk Management 2015:11 417–425

Op basis van een interview met Prof. Serge Halimi, diabetoloog en professor emeritus aan de 'Université médicale et des sciences’ van de universeit Joseph Fourier in Grenoble.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe hypoglykemie te herkennen? Geüpdatet op 21/12/2012 - 15h15

Mensen met diabetes zijn niet de enigen die risico lopen op een te lage bloedsuikerspiegel of hypoglykemie . Vasten is bijvoorbeeld een veel voorkomende oorzaak van hypoglykemie . Welke andere factoren kunnen leiden tot hypoglykemie? Wat zijn de symp...

Hoe hypoglykemie te herkennen? Geüpdatet op 14/04/2009 - 00h00

Mensen met diabetes zijn niet de enigen die risico lopen op een te lage bloedsuikerspiegel of hypoglykemie. Vasten is bijvoorbeeld een veel voorkomende oorzaak van hypoglykemie. Welke andere factoren kunnen leiden tot hypoglykemie? Wat zijn de sympto...

Diabetes en insulinepomp: hoe en wat Gepubliceerd op 23/11/2012 - 11h08

Een insulinepomp dient continu insuline toe onder de huid en bootst op die manier de werking van de pancreas na. Met het apparaat kan ook tijdelijk extra insuline worden toegediend al naar gelang van de behoefte van de patiënt (maaltijd, lichamelijke...

Meer artikels