Diabetes type 2: opgelet voor hypoglykemie!

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 23/11/2015 - 15h49
-A +A

PUB

Diabetes type 2: hypoglykemie herkennen en reageren!

Zware hypoglykemie veroorzaakt bewustzijnsverlies en  kanvalpartijen, ongevallen enzovoort veroorzaken. Soms raakt de patiënt zelfs in coma. De aankondigende signalen van hypoglykemie zijn:

  • hongergevoel
  • gevoel van algemene zwakte, met bleekheid en fel zweten
  • beven
  • in de war zijn, duizeligheid, verstoord gezicht
  • lichte misselijkheid
  • toestand van geprikkeldheid tot zelfs agressie
  • versneld hartritme, een beklemmend gevoel

In zo’n geval moet u meteen reageren en uw suikergehalte opvoeren, bijvoorbeeld met drie klontjes suiker of snoepjes (15g suiker), een glas fruitsap of een half blikje frisdrank (geen light!), een minipakje geconcentreerde gezoete melk of een mueslireep met fruit. Chocolade is, net als koekjes of marsepein, af te raden omdat het vet de opname van de suikers vertraagt.

Als er geen maaltijd binnen twee uur gepland is, eet u best iets kleins om elk risico op hervallen te voorkomen.

Als de ongemakken 20 minuten na het bijnemen van suiker nog altijd niet over zijn, moeten mensen met diabetes type 2 die insuline spuiten hun bloedsuikerspiegel controleren via een vingerprik als ze ertoe in staat zijn. Als de suikerspiegel nog altijd lager is dan 0,7 g/l, moeten ze nog eens 15g suiker bijnemen.

Als de patiënt het bewustzijn verliest, moeten de familieleden hem een ampul glucagon inspuiten of de hulpdiensten roepen.

Hoe is hypoglykemie bij diabetes type 2 te voorkomen?

De grootste risicopersonen zijn oudere mensen  (60-plussers en vooral 70-plussers en oudere) en alle mensen met nierfalen, familiale antecedenten van diabetes type 2 of te strenge streefwaarden voor de glucosespiegel (d.w.z. te laag) waardoor ze gevaar lopen voor hypoglykemie.

Als iemand vaak last heeft van een abnormale daling van de bloedsuikerspiegel, zal de arts de streefwaarden voor de bloedsuikerspiegel naar boven moeten aanpassen, aangepast aan de broze gezondheidstoestand van de patiënt (vooral door cardiovasculaire problemen en problemen met de luchtwegen). Als de patiënt insuline gebruikt, kan de arts de te hoge dosissen verlagen of de patiënt uitleggen hoe hij zijn dosissen in het dagelijkse leven beter kan regelen. Hij kan ook het gebruik van risicostoffen (sulfamides en glinides) vermijden, vooral bij bejaarde en kwetsbare diabetici, samen goed voor een derde van het totale aantal diabetici.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 23/11/2015 - 15h49

*Vascular Health and Risk Management 2015:11 417–425

Op basis van een interview met Prof. Serge Halimi, diabetoloog en professor emeritus aan de 'Université médicale et des sciences’ van de universeit Joseph Fourier in Grenoble.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB