PUBLICITÉ

Diabetes type 2: loop ik risico op diabetes?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/06/2012 - 16h20
-A +A

Loopt u risico op diabetes? Om het te weten, kunt u de lijst met risicofactoren overlopen. Daarna kunt u er met uw arts over spreken en eventueel opteren voor een screeningtest.

Dat kan altijd nuttig zijn. De test, die bestaat uit een eenvoudige bloedproef in nuchtere toestand, meet uw glykemie of suikergehalte in het bloed.

PUB

Diabetes type 2: een verraderlijke ziekte

Diabetes is een volwaardige ziekte, die bovendien de cardiovasculaire risico's verhoogt. Het is een verraderlijke ziekte, d.w.z. dat ze aanvankelijk weinig symptomen vertoont en dat ze bijgevolg lang onopgemerkt kan blijven. Toch verhogen de risico's op complicaties ter hoogte van hart en bloedvaten naarmate diabetes zich verder ontwikkelt. Men doet er dus goed aan te opteren voor een screeningtest voordat het te laat is. Op deze manier kan een eventueel probleem meteen behandeld worden.
De risicofactoren voor diabetes type 2 zijn welbekend. Hoort u bij de mensen die een verhoogd risico lopen op deze ziekte?

De risicofactoren voor diabetes

  • Erfelijkheid speelt een rol bij diabetes. Sommige mensen hebben inderdaad een genetische aanleg voor deze ziekte. Dat is het geval als u een familielid in de eerste graad (moeder, vader, broer of zus) hebt, die getroffen is door diabetes type 2.

  • Overgewicht en in het bijzonder een teveel aan buikvet: het feit dat u overgewicht en/of een buikje hebt, verhoogt uw risico op het ontwikkelen van diabetes. Het is nuttig te weten dat de vetcellen in de buik (vooral in de lever) schadelijk zijn voor de werking van de insuline, het hormoon dat als taak heeft het suikergehalte in het bloed te reguleren.

  • Westerse voeding werkt het ontwikkelen van diabetes type 2 in de hand: rijk aan verzadigde vetzuren en dierlijke producten, arm aan plantaardige vezels.

  • Verhoogde bloeddruk is een factor die het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 aanzienlijk verhoogt.

  • Een sedentair leven: hoe minder fysieke activiteit u beoefent, des te groter uw risico op diabetes.

  • Zwangerschapsdiabetes, een vorm van diabetes die tijdens de zwangerschap ontstaat. Het leven schenken aan een baby van meer dan 4 kilo is eveneens een risicofactor.

  • Het metaboolsyndroom: dit syndroom wordt gekenmerkt door een combinatie van verschillende cardiovasculaire risicofactoren: abdominale obesitas (de 'bierbuik'), een sedentair leven, verhoogde bloeddruk, een verhoogd triglyceridengehalte, een verlaagd 'goede' HDL-cholesterolgehalte, een hoge glykemie in nuchtere toestand.

  • De leeftijd: hoe hoger de leeftijd, des te groter het risico op diabetes.

 

Raadpleeg uw arts als verschillende van deze risicofactoren op u van toepassing zijn. U doet er wellicht goed aan uw glykemie of suikergehalte in het bloed te laten controleren.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/01/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/06/2012 - 16h20

Bang GH et al. Development and validation of a patient self-assessment score for diabetes risk. Ann Intern Med 2009 ; 151 : 775-783.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: laat u controleren! Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Diabetes is een veel voorkomende ziekte die zich almaar meer verspreidt. Wereldwijd kampen miljoenen mensen ermee. In België gaat het om honderdduizenden mensen. Weet u wel zeker dat u niet een van hen bent?

Diabetes en insulinepomp: hoe en wat Gepubliceerd op 23/11/2012 - 11h08

Een insulinepomp dient continu insuline toe onder de huid en bootst op die manier de werking van de pancreas na. Met het apparaat kan ook tijdelijk extra insuline worden toegediend al naar gelang van de behoefte van de patiënt (maaltijd, lichamelijke...

Type 2 diabetes is een te voorkomen ziekte Gepubliceerd op 08/02/2017 - 14h29

In 90% van de gevallen kan het optreden van type 2 diabetes worden voorkomen. De levenswijze speelt een belangrijke rol bij het optreden van die beschavingsziekte die epidemische proporties aanneemt. De preventie zou reeds in de kinderjaren moeten st...

Meer artikels