PUBLICITÉ

Diabetes type 2: evenwichtige glucosespiegel is goed voor het hart!

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 30/07/2015 - 13h45
-A +A

Aperitiefjes, culinaire verleidingen…. De zomer is er om onszelf eens een pleziertje te gunnen, maar dan zonder dat onze bloedsuikerspiegel meteen op hol slaat! Diabetespatiënten moeten hun ziekte onder controle blijven houden. Dat is zelfs cruciaal om de cardiovasculaire complicaties die eigen zijn aan deze chronische ziekte zo veel mogelijk te voorkomen. Een lang verwachte studie levert daar nu ook het bewijs voor.

PUB

Houd uw glucosespiegel in het oog!

Mensen met diabetes type 2 lopen drie keer meer kans op een hart- en vaatziekte dan de rest van de bevolking. Maar als u de ziekte hebt, kunt u het risico op onder meer een hartinfarct of een cerebrovasculair accident wel degelijk beperken. Misschien heeft uw arts voor u een zogenaamde gewenste glucosespiegel vastgelegd, uitgedrukt in een Hba1c-percentage (geglyceerd hemoglobine). De bedoeling hiervan is net om de ontwikkeling van deze diabetescomplicaties zo lang mogelijk uit te stellen. We weten al lang dat het erg belangrijk is dat diabetici zich aan die gewenste glucosespiegel houden - zo strikt mogelijk, met 6,5% Hba1c als ideale streefwaarde - om de schade te beperken die een te hoge bloedsuikerspiegel aanricht aan de nieren (nefropathie), de ogen (retinopathie) en de zenuwen (neuropathie). Maar het formele bewijs van die zogenaamde microangiopathische diabetescomplicaties (ze hebben allemaal met het hart- en vaatstelsel te maken) ontbrak totnogtoe.

Een diabetes in evenwicht beschermt het hart en de bloedvaten!

Een lang verwachte studie die onlangs uitvoerig aan bod kwam op het Amerikaans congres voor diabetologie (ADA, Boston, 5-9 juni 2015) heeft daar nu eindelijk ook het bewijs voor geleverd. De VADT-studie (Veterans Affairs Diabetes Trial) toont aan dat diabetici die hun ziekte over een lange periode strikt in evenwicht weten te houden minder risico lopen op een hartinfarct, op hartziektes, op cerebrovasculaire accidenten en op hartfalen. De studie volgde bijna tien jaar lang een groep mannen die voorheen al kampten met hart- en vaatziektes. De mannen die erin geslaagd waren om hun bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen en die de gewenste glucosespiegel van 6,5% het dichtst benaderden, kwamen er het best uit en hadden een betere cardiovasculaire prognose. Het risico op onder meer  een hartinfarct, op cerebrovasculaire accidenten en op het verergeren van hartfalen lag bij hen 20% lager dan bij de groep van deelnemers die hun HbA1c-waarde hadden laten stijgen.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 30/07/2015 - 13h45

*Hayward RA, et coll. Follow-up of glycemic control and cardiovascular outcomes in type 2 diabetes. N Engl J Med 2015;372:2197-206; http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa1414266

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels