PUBLICITÉ

Diabetes: opgelet voor de mythes

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/10/2013 - 15h05
-A +A

Diabetes komt heel vaak voor. Toch bestaan er nog altijd heel wat misvattingen over.

Die moeten dringend de wereld uit, want ze beletten ons om op de juiste manier op deze ziekte te reageren.

Volgens de WGO zijn er wereldwijd 347 miljoen diabetici. In België schat wordt het aantal diabetici op 600 000 personen geschat, waarvan er 250 000 het niet weten. Cijfers die de komende twintig jaar kunen verdubbelen als we er geen gezondere levensstijl op na gaan houden.

Vanuit dit oogpunt zijn hier 4 misvattingen die we moeten bestrijden.

PUB

Eerste misvatting: het risico om diabetes te krijgen is niet groot.

Zo’n 5% van de bevolking heeft diabetes, dat is op zich vrij weinig. Het risico om de ziekte te krijgen, neemt echter toe met de leeftijd. Van de 65-plussers heeft 20% diabetes, dat is dus een op de vijf.

Gezien onze hoge levensverwachting, gaat diabetes met andere woorden iedereen aan!

Tweede misvatting: diabetes is geen al te ernstige ziekte

Een diabetespatiënt die goed wordt opgevolgd en die een stabiele bloedsuikerspiegel heeft, kan inderdaad een vrij normaal leven leiden. Daarom is het gemakkelijk om de ziekte gewoon te zien als een van de vele cijfertjes na een bloedafname, iets abstracts dus dat geen echt gevaar vormt.

Er komen bij diabetes nochtans vaak complicaties voor en die zijn heel zwaar. In het slechtste geval leiden zij tot blindheid (2% van de zieken; 85% heeft gezichtsproblemen) of tot amputatie van een deel van de voet (5 tot 10% van de diabetespatiënten loopt dat risico).

Derde misvatting: als ik diabetes had, zou ik het weten

Dat is misschien de gevaarlijkste misvatting van allemaal. In België wordt naar schatting de helft van de diabetesgevallen niet gediagnosticeerd en dus ook niet opgevolgd en behandeld.

De bijwerkingen van diabetes zijn nochtans veel minder ernstig en komen ook minder voor als de ziekte onder controle is. Daarom is een regelmatige screening belangrijk, zeker voor mensen met risicofactoren voor diabetes (andere gevallen van diabetes in de familie, overgewicht, enz.).

Vierde misvatting: diabetes komt altijd vanzelf, er valt niets aan te doen

Ter herinnering: er bestaan twee soorten diabetes.

Diabetes type 1 is wel degelijk een ziekte en treedt op van bij de geboorte. Ze wordt beïnvloed door genetische factoren die kunnen worden overgeërfd. Maar in 80 tot 90% van de diabetesgevallen gaat het om diabetes type 2 en die treedt pas later in het leven op. De oorzaken van dit tweede type diabetes zijn veel meer uiteenlopend. Er bestaat zeker ook een erfelijke component, maar onze leefgewoonten kunnen de kans dat we de ziekte ontwikkelen doen toenemen of dalen.

Een evenwichtige voeding, gewichtscontrole en regelmatig bewegen kunnen het verschil maken.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/10/2013 - 17h06 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/10/2013 - 15h05

INAMI - Le diabète en Belgique : état des lieux

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: leer de symptomen herkennen Gepubliceerd op 15/02/2017 - 17h19

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

Diabetes: laat u controleren! Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Diabetes is een veel voorkomende ziekte die zich almaar meer verspreidt. Wereldwijd kampen miljoenen mensen ermee. In België gaat het om honderdduizenden mensen. Weet u wel zeker dat u niet een van hen bent?

Meer artikels