PUBLICITÉ

Diabetes: nieuwe geneesmiddelen ongevaarlijk voor hart en bloedvaten

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 28/09/2015 - 10h02
-A +A

De geneesmiddelen die onlangs zijn voorgesteld voor de behandeling van diabetes type 2 - gliptines en incretines - hebben de vuurproef doorstaan. Ze hebben bewezen dat ze geen enkel risico voor het hart en de bloedvaten inhouden.

PUB

Met de nieuwe diabetesmedicijnen behandelt u uw diabetes zonder gevaar

De meeste mensen met diabetes moeten hun bloedsuikerspiegel of glykemie nauwgezet onder controle houden om geen hart- en vaatproblemen te krijgen. Maar dan mogen de bloedsuikerspiegelverlagende antidiabetica natuurlijk niet belastend zijn voor het hart- en vaatstelsel! Sinds 2008 eisen de Amerikaanse en Europese gezondheidsinstanties (de FDA en de EMA) dan ook dat elke nieuwe stof die in het kader van diabetes wordt voorgeschreven een op zijn minst neutraal effect op het hart- en vaatstelsel kan aantonen. Twee klassen van geneesmiddelen die nu enkele jaren worden gebruikt voor de behandeling van diabetes, hebben de test doorstaan, en dat is een primeur. Het gaat om de oraal in te nemen incretines of gliptines en de injecteerbare incretines. De gliptines worden gebruikt als het medicijn van de eerstelijnstherapie - metformine - de bloedsuikerspiegel niet langer voldoende kan doen dalen.

Prof. Serge Halimi van de dienst Endocrinologie, Diabetologie en Voeding in het CHU van Grenoble in Frankrijk: «De gliptines hebben het grote voordeel dat  patiënten erdoor geen risico lopen op een te lage bloedsuikerspiegel. De injecteerbare incretines worden vaak voorgeschreven als de behandeling met meerdere medicijnen niet meer werkt, vooral bij sterk overgewicht en bij mensen die nog geen insuline moeten spuiten».

Incretines en gliptines geven geen extra risico voor hart en bloedvaten

Eind 2013 al hadden twee gliptines hun onschadelijkheid voor hart en bloedvaten bewezen. Nu zijn er nieuwe die aantonen dat ze goed verdragen worden door het hart- en vaatstelsel. Dat blijkt uit de resultaten van recente cardiovasculaire veiligheidsproeven die begin 2015 zijn gepubliceerd. De resultaten zijn vooral geruststellend omdat de proeven gedaan zijn bij diabetespatiënten met een hoog risico op hart en bloedvaten (sommigen hadden al een hartinfarct achter de rug), wat - gelukkig maar - niet het geval is bij de meeste diabetespatiënten.

Dr Jean-Pierre Riveline van het Universitair Centrum voor Diabetes en Complicaties in het ‘Hôpital Lariboisière’ in Parijs: «De onderzoeken met deze diabetesmedicijnen hebben drie jaar geduurd. In die periode is er geen verhoogd risico vastgesteld voor zware cardiovasculaire feiten - overlijden door een hart- of vaatziekte, een niet fataal hartinfarct, een niet fataal cerebrovasculair accident en ziekenhuisopnames voor instabiele angor (een soort angina pectoris). De medicijnen zijn dus alvast op middellange termijn onschadelijk».

Er bestaat wel een klein extra risico voor hartfalen met de stof saxagliptine. Maar het volstaat om deze stof niet voor te schrijven aan mensen die al hartfalen hebben.

$$Niet meer pancreasontstekingen of pancreaskanker$

De vrees bestond dat er met deze antidiabetica mogelijk een risico bestond op pancreaskanker en acute pancreasontsteking (ontsteking van de alvleesklier).

Prof. Halimi: «Die vrees is nu weggenomen. In de drie jaar dat de studies met deze medicijnen hebben geduurd, hebben we geen extra risico op kanker of pancreasontstekingen vastgesteld. Logischerwijs worden ze toch beter gemeden door alcoholverslaafden, mensen die galstenen hebben, een pancreasontsteking of een familiale voorgeschiedenis van  pancreasontstekingen. Mensen met diabetes type 2 kunnen met een gerust hart deze twee klassen van incretines blijven nemen voor hun diabetes!»

Deze nieuwe wetenschappelijke gegevens zijn een heuse stap vooruit in de veiligheid van de behandeling van diabetes. In tegenstelling tot de vroegere medicijnen voor diabetes type 2, zoals metformine (het traditionele medicijn van de eerstelijnstherapie) en de sulfamiden, zijn deze recente klassen de enige bevredigende medicijnen op het vlak van de cardiovasculaire veiligheid.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 28/09/2015 - 10h02

* le Lixisenatide n’est pas encore disponible en France

(1) Trial Evaluating Cardiovascular Outcomes with Sitagliptine N Engl J Med 2015;373:232-242 ; (2) Evaluation of LIXisenatide in Acs, ELIXA, d’après McMurray JJV, Lewis EF, Riddle MC Pfeffer M et al., ADA 8 june 2015

Communications au congrès européen de diabétologie 2015 (EASD, Stockholm, 14-18 septembre)

D’après des entretiens avec le Pr Serge Halimi, du Service Endocrinologie-Diabétologie-Nutrition au CHU de Grenoble et le Dr Jean-Pierre Riveline, du Centre Universitaire du Diabète et de ses Complications à Hôpital Lariboisière (Paris).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vrouwen met diabetes hebben een zeer zwak hart Gepubliceerd op 17/01/2012 - 12h03

Type 2- diabetes is een zeer belangrijke cardiovasculaire risicofactor. Toch zouden er op dat vlak grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Vrouwen met diabetes zouden namelijk een veel zwakker hart hebben dan mannen met dezelfde ziekte. Een...

Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

Meer artikels