PUBLICITÉ

Diabetes: leer de symptomen herkennen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/02/2017 - 17h19
-A +A

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

PUB

Diabetes en de bloedsuikerspiegel

Diabetes is een verstoring van de glucosestofwisseling. Glucose is het basiselement dat het lichaam van energie voorziet. Het probleem is te wijten aan een foutje bij de productie van insuline door de alvleesklier of aan het feit dat de cellen er niet in slagen de glucose correct te gebruiken (insulineresistentie). In beide gevallen, is er een hoge concentratie van glucose in het bloed, wat hyperglykemie genoemd wordt.

Zo onderscheidt men enerzijds type 1-diabetes of insulineafhankelijke diabetes die vooral kinderen en jongvolwassenen treft en die gekenmerkt wordt door een alvleesklier (of pancreas) die geen of onvoldoende insuline produceert. Anderzijds is er type 2-diabetes, de meest voorkomende vorm, ook wel 'vette diabetes' genoemd. Deze vorm is het gevolg van insulineresistentie en treedt hoofdzakelijk op bij mensen die ouder zijn dan 40 jaar. Tot slot is er nog zwangerschapsdiabetes, die voorkomt tijdens de zwangerschap en die na de bevalling verdwijnt.
Gevallen van diabetes komen steeds vaker voor en de getroffen mensen worden steeds jonger. Onze voedingsgewoonten en onze levenswijze hebben hier zeker iets mee te maken.

Het grootste probleem met diabetes is het risico op complicaties. Verlengde gevallen van hyperglykemie tasten de bloedvaten en de zenuwen aan en liggen zo aan de basis van talrijke zeer ernstige complicaties: cardiovasculaire ziekten, neuropathie (een zenuwaandoening), nierinsufficiëntie, retinopathie (aandoening van de gezichtszenuw), voetzweren, recidiverende infecties.
 

Welke tekens wijzen op diabetes?

De symptomen zijn dezelfde, ongeacht het type diabetes. Opgelet nochtans, want in het geval van type 2-diabetes, kunnen de symptomen dikwijls nog verraderlijker zijn. Diabetes sluimert dikwijls lang op de achtergrond alvorens laat uit te breken met soms discrete en niet specifieke symptomen. De ziekte wordt soms dus pas opgespoord wanneer de eerste complicaties zich voordoen of wanneer een onderzoek voor een andere aandoening plaatsvindt.

De tekens van diabetes zijn:

 • Dikwijls moeten urineren (overdag en 's nachts).
 • Veel dorst hebben.
 • Een groter hongergevoel.
 • Overdreven vermoeidheid en flauwten.
 • Gewichtsverlies.
 • Terugkerende infecties van de huid, het tandvlees, de blaas, de vulva of de voorhuid.
 • Slechte genezing van littekens.
 • Tintelingen en jeuk aan handen en voeten.

  Maar soms zijn het de symptomen van de complicaties die wijzen op diabetes:
 • Gezichtsstoornissen (troebel zicht).
 • Pijn of krampen in de benen.
 • Impotentie.
 • Cardiale of vasculaire pathologie...

 

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, aangepast door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/02/2017 - 17h19
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: wat zijn de signalen ? Geüpdatet op 27/04/2012 - 15h10

Meer dan 500.000 Belgen hebben diabetes . Maar volgens het RIZIV weet amper één op de twee zieken dat hij diabeteslijder is. Heel wat mensen verkeren dus nog in het ongewisse over hun toestand. Hoe komt dat, en hoe kan de diagnose gesteld worden?

Enkele levensregels voor diabetici Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h35

Almaar meer mensen worden getroffen door diabetes van het type 2 . De behandeling ervan is erg belangrijk om de vaak ernstige complicaties te voorkomen. Ze begint met enkele regels rond hygiëne en voeding.

Meer artikels