PUBLICITÉ

Diabetes: hoe steunt u een familielid met diabetes?

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 10/08/2016 - 10h35
-A +A

Diabetes haalt niet alleen het leven van de patiënt zelf, maar ook dat van zijn familie overhoop! Familieleden zijn te veel of te weinig betrokken bij de opvolging van de behandeling en hebben soms moeite om hun plaats te vinden … Ziehier enkele denkpistes over de houding die u kunt aannemen.

PUB

Diabetes: het leven van de patiënt vergemakkelijken

 “Op de weg van het leven hebben we allemaal een rugzak te torsen. Maar die van diabetespatiënten is extra zwaar omdat er nog een grote steen is ingestopt”, zo verwoordt Vinciane Collard, verpleegkundige en diabetes-educator, het. De familie heeft dus een belangrijke rol te vervullen. Ze kan het leven van de patiënt proberen te vergemakkelijken door een omgeving te creëren die de correcte opvolging van de behandeling stimuleert. Dat kan door thuis volgens de diabetesprincipes te leven, door een fysieke activiteit te doen samen met de diabetespatiënt, enz. “Patiënten laten de controle op hun diabetes trouwens makkelijker slabakken als een externe gebeurtenis, zoals een familiaal conflict, de zaken ingewikkelder maakt.” Probeer dus in de mate van het mogelijke onnodige spanningen te vermijden en leer de kleine zorgen van het bestaan te relativeren.

 

Informeer u over diabetes om beter te kunnen helpen

De regels voor een evenwichtige voeding, hoe u moet ingrijpen bij een te lage bloedsuikerspiegel of hoe de inspuitingen precies werken … Hoe meer u over de ziekte leest of te weten komt, hoe meer u zich voor de patiënt nuttig kunt maken en hem kunt helpen. Stel hem dus gerust voor om hem te vergezellen als hij op consultatie moet bij zijn arts. “Diabetes verandert de eetgewoonten van het hele gezin ingrijpend. Het zou dan ook een goede zaak zijn als ook de familieleden de educatiesessies rond voeding volgen. Zo kunnen ze de patiënt met kennis van zaken steunen, zonder hem onnodig dingen te verbieden of hem te straffen.”

 

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 10/08/2016 - 10h35

Met dank aan Vinciane Collard, verpleegkundige en diabeteseducator in de ‘Maisons du Diabète’ van de provincie Luxemburg.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: rekentalent helpt! Geüpdatet op 08/07/2008 - 00h00

Een recent onderzoek toont aan dat diabetici die niet dol zijn op wiskunde ook patiënten zijn die hun diabetes minder goed onder controle hebben. Lijkt het verband tussen beiden ver gezocht? Niet noodzakelijk.

Diabetes: wat zijn de signalen ? Geüpdatet op 27/04/2012 - 15h10

Meer dan 500.000 Belgen hebben diabetes . Maar volgens het RIZIV weet amper één op de twee zieken dat hij diabeteslijder is. Heel wat mensen verkeren dus nog in het ongewisse over hun toestand. Hoe komt dat, en hoe kan de diagnose gesteld worden?

Diabetes bij kinderen: praktische raadgevingen Gepubliceerd op 25/02/2015 - 07h28

Diabetes type 1 , de pancreas- of alvleesklierziekte die de productie van insuline vermindert of uitschakelt, en die de regulering van het suikergehalte in het bloed verstoort, treft soms (zeer jonge) kinderen. Gelukkig werd veel vooruitgang geboekt...

Meer artikels