PUBLICITÉ

Diabetes: gevaarlijk voor het hart

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/12/2003 - 00h00
-A +A

Een hartinfarct is één van de gevaarlijkste complicaties van diabetes. Dat inzicht kan de preventie alleen maar ten goede komen.

PUB

Volgens sommige artsen is diabetes niet alleen een stofwisselingsziekte, maar ook een hart- en vaatziekte. De complicaties treffen namelijk vooral hart en bloedvaten: hartinfarct, cerebrovasculair accident, nierinsufficiëntie, arteritis van de onderste ledematen, beenzweren, erectiestoornissen, … Lijdt u aan diabetes, dan moet u twee dingen weten, ongeacht of u al een hartinfarct hebt gehad of niet.

Geruisloos infarct

Eén: het is mogelijk dat diabetici niet de typische pijn voelen bij een hartinfarct: een drukkende pijn op de borst die de polsen en kaken doet opspannen. Er kan immers sprake zijn van geruisloze ischemie: uw hart lijdt, maar u voelt niets. Vandaar dat er bij de minste malaise een alarmbelletje moet rinkelen. Hangt die malaise niet duidelijk samen met uw bloedsuikerspiegel, die u onder controle hebt, bel dan onmiddellijk de 100.

Een onberispelijke therapietrouw

Twee: een goede en trouwe preventie is voor u essentieel. Dat betekent: een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, om de drie maanden een medische controle (gewicht, bloeddruk, eiwitgehalte in de urine, geglycosyleerde hemoglobine) en het trouw innemen van de voorgeschreven geneesmiddelen. Het gaat hier dan in de eerste plaats om hypoglykemiërende geneesmiddelen of insuline, waarbij u zich zeer strikt aan het behandelingsschema moet houden. Tegelijk moet u regelmatig uw bloedsuikerspiegel meten. Op de tweede plaats komen bloeddruk- en cholesterolverlagende geneesmiddelen. Bloeddrukverlagende geneesmiddelen (antihypertensiva) zijn zeer belangrijk, want uw bloeddruk moet beter gecontroleerd worden dan bij niet-diabetici. ICE-remmers (inhibitoren van het conversie-enzym) beschermen bovendien de nieren. Cholesterolverlagende geneesmiddelen zijn ook belangrijk omdat ze de bloedvaten beschermen en de vorming tegengaan van atheroomplaque, die de kransslagaders (de slagaders die bloed naar het hart brengen) doet dichtslibben. Statines hebben het voordeel dat ze het sterftecijfer doeltreffend verlagen, dat is bewezen. Conclusie: een trouw gevolgde behandeling is de beste manier om complicaties te vermijden. De moderne behandelingen zijn zeer doeltreffend, u kunt er dus maar beter gebruik van maken!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/12/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels