PUBLICITÉ

Diabetes en werk

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 09/11/2012 - 11h12
-A +A

Diabetespatiënten mogen om het even welk beroep uitoefenen, mits enkele kleine aanpassingen op het werk en voldoende begrip van hun collega's. Uiteraard is ook een goede zelfkennis noodzakelijk, zodat ze hun reacties en behoeften goed inschatten en hun limieten niet overschrijden.

Hun ziekte hoeft immers geen negatieve invloed te hebben op de kwantiteit en de kwaliteit van hun werk.

PUB

Diabetes: goede levenshygiëne op het werk

Naast een goede therapietrouw is ook een zekere "gezondheidsdiscipline" op het werk noodzakelijk om zich volop te kunnen ontplooien in zijn werkomgeving.
Zo moeten diabeten regelmatig iets eten en genoeg drinken, en op een discrete, rustige plek hun bloedsuikerspiegel kunnen controleren en zo nodig zichzelf insuline-injecties toedienen.

 

Diabetes: praat erover met uw collega's

Verder moeten ze hun collega's op de hoogte brengen van hun ziekte en van de nodige maatregelen in geval van problemen, zoals bewustzijnsstoornissen of -verlies. Op die manier kan een diabeet hulp krijgen van zijn collega's als hij zich slecht voelt, om te gaan zitten of liggen, en hem zo nodig wat gesuikerde drank te geven.

Bij bewustzijnsverlies moeten ze hem in de zogenaamde laterale veiligheidshouding plaatsen (gestrekt op de rechterzijde) en zijn ademhaling controleren. Is het probleem ernstiger, dan moeten ze een arts of zelfs de 100 bellen.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 30/01/2007 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 09/11/2012 - 11h12

"Le diabète", fiche 11, opgesteld en gepubliceerd door het AWIPH, Agence Wallonne pour l'Intégration des Personnes Handicapées.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe krijgt u erkenning bij uw baas? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 15h50

Uw baas is belangrijk, want van hem of haar hangt af hoe u zich voelt in uw baan. Maar er is nog meer. Ook uw professionele carrière, de sfeer tussen de collega's, het succes van de projecten waar u aan meewerkt en natuurlijk ook uw loon aan het eind...

Alles weten over diabetes Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

1 Belg op 20 heeft diabetes, een aantal dat in de toekomst nog zou kunnen verdubbelen omwille van onze slechte levenshygiëne. Preventie en voorzorgsmaatregelen zijn tegenwoordig meer dan noodzakelijk.

Diabetes: hoe steunt u een familielid met diabetes? Geüpdatet op 10/08/2016 - 10h35

Diabetes haalt niet alleen het leven van de patiënt zelf, maar ook dat van zijn familie overhoop! Familieleden zijn te veel of te weinig betrokken bij de opvolging van de behandeling en hebben soms moeite om hun plaats te vinden … Ziehier enkele denk...

Meer artikels