PUBLICITÉ

Diabetes en warm weer: ook ‘s zomers moet u uw bloedsuikerspiegel op peil houden!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/08/2015 - 16h03
-A +A

Het is vakantie, een kans om eens alles te vergeten! Maar is dat wel zo? De warmte en de zon doen u misschien dagdromen, maar de zomer is ook een periode die de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes kan ontwrichten.

Enkele tips voor een rustige zomer zonder zorgen.

PUB

Diabetici en de zomer: mensen met een hoger risico

Nemen we even een strand op een zomerse dag. De zon schijnt op het zand, het is prachtig weer en het is warm. Kortom, een idyllisch tafereel. En toch moet u uitkijken als u diabetes hebt. De warmte kan uw bloedsuikerspiegel (glykemie) ontwrichten en dat in beide richtingen. Hitte zet namelijk het lichaam onder stress, en stress kan de suikerspiegel in uw bloed doen stijgen. Maar bij warm weer reageert het lichaam sterker op de insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel net omgekeerd kan dalen!

Periodes van grote hitte geven dus makkelijk schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Die zal nu eens te hoog zijn, en dan weer te laag.

Oudere mensen met diabetes en warm weer

Het grootste risico is uitdroging. Er zijn drie elementen waardoor uitdroging makkelijker optreedt - en ook gevaarlijker is - bij diabetici op leeftijd:

  • Ze voelen het minder goed als ze dorst hebben.
  • Ze zijn kwetsbaarder en dus ook algemeen gezien gevoeliger voor de warmte. Dat is nog erger als er daarnaast nog sprake is van diabetes en andere, daar vaak mee gepaard gaande ziektes (cardiovasculaire aandoeningen, hypertensie, enz.).
  • Bij een diabetes die niet goed onder controle is, is de bloedsuikerspiegel soms al hoger. En een verhoogde bloedsuikerspiegel (hyperglycemie) is een bijkomende risicofactor voor uitdroging.

Initialement publié par Aude Dion, gezondheidsjournaliste le 17/07/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/08/2015 - 16h03

Dr. Laurent Crenier, adjunct-diensthoofd endocrinologie in het Erasmusziekenhuis

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes is schadelijk voor uw hersenen Geüpdatet op 12/12/2014 - 16h42

Diabetes is een bekende risicofactor voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Maar wat de precieze impact van diabetes is op de veroudering van de hersenen was nog niet honderd procent duidelijk. Nu dus wel.

Van diabetes tot pancreaskanker Geüpdatet op 26/08/2013 - 12h07

Diabetes is een risicofactor voor pancreaskanker, en recente studies bevestigen dat verband. Met andere woorden: diabetici lopen meer kans dan anderen om pancreaskanker te krijgen. Het goede nieuws is dat deze kanker vrij zeldzaam is, al heeft hij we...

Meer artikels