PUBLICITÉ

Diabetes en suiker: is fructose de missing link?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/02/2015 - 15h36
-A +A

We horen al lang zeggen dat suiker bijdraagt tot de ontwikkeling van diabetes. Maar heel wat recente studies hebben die link fors afgezwakt.

Het accent van het onderzoek ligt nu op fructose…

PUB

Fructose en diabetes

U kent vast wel fructose. Het is een suiker, een enkelvoudig koolhydraat dat van nature in fruit zit en dat er de zoete smaak aan geeft. In verbinding met glucose - ook een enkelvoudig koolhydraat - vormt fructose sucrose, de ons wel bekende witte suiker waarmee we onze desserts en dranken (soms iets te kwistig) zoeten.

Fructose staat momenteel in de schijnwerpers, omdat het een negatieve impact zou hebben op onze gezondheid. En dat op velerlei manieren.

Fructose stimuleert onder meer de vetopslag in ons lichaam, het is schadelijk voor de lever én het vergroot de resistentie tegen insuline, dat is het mechanisme dat aan de basis ligt van diabetes. Zou hiermee dan toch weer een link tussen suiker en diabetes zijn gelegd? Volgens sommige studies is die namelijk niet evident (zie ons recent artikel dat stelde dat veel suiker eten niet per se tot diabetes leidt). De studies die fructose vergeleken hebben met andere suikers (glucose, sucrose, lactose…) wijzen in ieder geval bijna allemaal in dezelfde richting: de slechtste van alle suikers is fructose.

Fructose in onze voeding

Als we alleen maar de fructose in fruit zouden eten - daar komt de stof van nature in voor -  of in combinatie met glucose in witte suiker, zouden de negatieve effecten niet zo zorgwekkend zijn. Maar fructose is het hoofdbestanddeel van maïsstroop en die stof wordt in de voedingsindustrie gebruikt voor het zoeten van levensmiddelen. En niet alleen van zoete waren! Er zit ook maïsstroop in sauzen voor salades, in soepen en in andere hartige levensmiddelen. De fructose in al die producten zou dus de boosdoener zijn, terwijl we niet eens weten hoeveel we ervan binnenkrijgen. En de Belgen horen bij de grootste verbruikers van dit type voedsel in Europa.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/02/2015 - 15h36

DiNicolantonio, J. et al., Mayo Clinic Proceedings. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.mayocp.2014.12.019

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Suiker: hoeveel, hoe en wanneer? Gepubliceerd op 19/12/2013 - 15h05

Suiker is door Amerikaanse wetenschappers nog maar eens aan de kaak gesteld en nu ook kortweg als drug bestempeld. Het klopt dat suiker gevaarlijk wordt bij overmatig gebruik, maar is dat een reden om het ons volledig te ontzeggen? Hoe gaan we om met...

De frisdrankgeneratie: welke gezondheidseffecten? Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

Exotische smaken, heerlijke snoepkleuren, aantrekkelijke verpakkingen: dat alles zet het jonge volkje alleen maar aan om - meestal zonder maat - frisdranken en andere zeer suikerrijke dranken te nuttigen. Elke dag zulke brouwsels drinken, is nochtans...

Jichtaanvallen: wat mag men drinken en wat niet? Gepubliceerd op 04/01/2017 - 07h28

Jicht , een aandoening die vooral bij mannen voorkomt, wordt gekenmerkt door plotse en hevige pijnaanvallen , vooral aan de basis van de grote teen. Alcoholische dranken worden vaak met de vinger gewezen. Maar hoe zit het nu in de praktijk? Welke dra...

Moeten we suiker bannen? Geüpdatet op 26/06/2015 - 16h01

Suiker volledig uit onze voeding bannen , dat is nu de nieuwe trend. En men gaat er fors tegenaan. Er verschijnen boeken, getuigenissen, artikels in de geschreven pers en op blogs, reclame en weddenschappen in de sociale media en binnenkort komt er o...

Meer artikels