We horen al lang zeggen dat suiker bijdraagt tot de ontwikkeling van diabetes. Maar heel wat recente studies hebben die link fors afgezwakt.
Het accent van het onderzoek ligt nu op fructose…

Fructose en diabetes
U kent vast wel fructose. Het is een suiker, een enkelvoudig koolhydraat dat van nature in fruit zit en dat er de zoete smaak aan geeft. In verbinding met glucose - ook een enkelvoudig koolhydraat - vormt fructose sucrose, de ons wel bekende witte suiker waarmee we onze desserts en dranken (soms iets te kwistig) zoeten.
Fructose staat momenteel in de schijnwerpers, omdat het een negatieve impact zou hebben op onze gezondheid. En dat op velerlei manieren.
Fructose stimuleert onder meer de vetopslag in ons lichaam, het is schadelijk voor de lever én het vergroot de resistentie tegen insuline, dat is het mechanisme dat aan de basis ligt van diabetes. Zou hiermee dan toch weer een link tussen suiker en diabetes zijn gelegd? Volgens sommige studies is die namelijk niet evident (zie ons recent artikel dat stelde dat veel suiker eten niet per se tot diabetes leidt). De studies die fructose vergeleken hebben met andere suikers (glucose, sucrose, lactose…) wijzen in ieder geval bijna allemaal in dezelfde richting: de slechtste van alle suikers is fructose.
Fructose in onze voeding
Als we alleen maar de fructose in fruit zouden eten - daar komt de stof van nature in voor - of in combinatie met glucose in witte suiker, zouden de negatieve effecten niet zo zorgwekkend zijn. Maar fructose is het hoofdbestanddeel van maïsstroop en die stof wordt in de voedingsindustrie gebruikt voor het zoeten van levensmiddelen. En niet alleen van zoete waren! Er zit ook maïsstroop in sauzen voor salades, in soepen en in andere hartige levensmiddelen. De fructose in al die producten zou dus de boosdoener zijn, terwijl we niet eens weten hoeveel we ervan binnenkrijgen. En de Belgen horen bij de grootste verbruikers van dit type voedsel in Europa.
DiNicolantonio, J. et al., Mayo Clinic Proceedings. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.mayocp.2014.12.019