PUBLICITÉ

Diabetes en seksualiteit: uw vragen, onze antwoorden

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2016 - 11h01
-A +A

Diabetes kan tot seksuele stoornissen leiden zoals erectiele disfunctie, ejaculatieproblemen, enz.

Het is ook bekend dat erectiebevorderende geneesmiddelen minder goed werken bij mannen met diabetes.

Heel wat mannen hebben ons vragen over dit onderwerp gesteld.

De artsen van E-gezondheid antwoorden.

PUB

Het lukt me niet meer om te ejaculeren, ook niet na een lange penetratie. Mijn huisarts zegt dat het aan mijn diabetes te wijten is.

Ik zie niet wat het verband kan zijn tussen suiker en ejaculeren. Kunt u mij dat uitleggen?

Diabetes, meer bepaald chronische hyperglycemie (te hoge bloedsuikerspiegel), tast het lichaam aan en veroorzaakt stoornissen in het transport van de zenuwprikkels in de zenuwbanen. Dat fenomeen noemen we diabetische neuropathie. De neuropathie kan ook de zenuwen aantasten die de ejaculatie moeten vergemakkelijken. Daardoor komen er - precies zoals uw huisarts zegt - bij mannen met diabetes meer ejaculatieproblemen voor.

Daarom is het belangrijk dat u uw bloedsuikerspiegel zo goed mogelijk in evenwicht houdt,  zodat uw slagaders en zenuwen zo min mogelijk beschadigd raken.

 

Mijn huisarts heeft me een erectiemiddel voorgeschreven.

« Je hebt diabetes, ik geef je dus de hoogste dosis» zei hij. Waarom?

Het is bekend dat erectiebevorderende geneesmiddelen bij mannen met diabetes minder goed werken. Erectiestoornissen hebben meerdere oorzaken.

Bij mannen met diabetes zijn zo goed als altijd de slagaders en zenuwen aangetast die nodig zijn voor de erectie. Bij mannen die geen diabetes hebben, is de hoofdoorzaak van de erectieproblemen vaak stress door de angst om te falen.

Om de puur lichamelijke oorzaken te compenseren, is het vaak nodig om een geneesmiddel sterker te doseren dan wanneer er enkel stress in het spel is. Toch zijn er ook mannen met diabetes die perfect gezonde slagaders en zenuwen hebben, maar die bij het vrijen stress hebben. In dat geval kan het nuttig zijn om minder hoge dosissen uit te testen. Uw huisarts was wellicht van mening dat er in uw geval een duidelijk fysieke factor meespeelt.

 

Ik heb diabetes en kamp met erectieproblemen. Ik heb medicatie genomen en dat hielp.

Maar het middel werkt almaar minder goed. Wat moet ik doen om weer een goede erectie te krijgen?

Praat er om te beginnen over met uw arts. Misschien raadt hij u aan om de huidige dosis te verhogen. Mogelijk schrijft hij u een hormonaal onderzoek voor om uw testosterongehalte te bepalen. Bij een te laag testosterongehalte zijn erectiemiddelen beduidend minder doeltreffend. 

Er zijn ook andere oplossingen om erectieproblemen te behandelen, zoals injecties van een actieve stof in de zwellichaampjes, de vacuüm- of erectiepomp, of penisimplantaten.

 

Ik heb diabetes en heb geen enkel probleem om een erectie te krijgen.

Wat kan ik doen om dat zo te houden?

U hebt gelijk dat u zich die vraag stelt. Het is bekend dat diabetes een van de mogelijke factoren voor erectieproblemen is, al hebben de meeste mannen met diabetes een goede erectie! Het is dus heel nuttig dat u dit probeert te voorkomen.

Dit zijn enkele tips:

  • probeer niet te roken; roken beschadigt de slagaders, ook die in de penis;
  • doe aan sport, dat houdt uw bloedvaten gezond;
  • eet veel fruit en groenten;
  • let op uw gewicht; bij overgewicht stijgen de risico’s op erectiestoornissen aanzienlijk;
  • doe alles wat mogelijk  is om uw diabetes stabiel te houden zodat uw lichaam gezond blijft;
  • en blijf seksueel actief! Als u regelmatig vrijt, is de kans groter dat u uw leven lang seksueel actief kunt blijven.

 

Ik heb spuitjes laten zetten in mijn penis om een erectie te kunnen krijgen.

Maar ik vind ze te pijnlijk. Zijn er andere oplossingen?

Er bestaan inderdaad andere oplossingen om weer een goede erectie te krijgen. Ik neem aan dat u geneesmiddelen (pillen) hebt geprobeerd en dat die niet hielpen. Injecties worden immers meestal pas als behandeling gekozen als de pillen niet helpen.

Het alternatief op de intracaverneuze injecties - de spuitjes in de penis dus - is de vacuüm- of erectiepomp. Dat is een cilinder die over de penis wordt geplaatst en die werkt als een soort zuignap. Als de pomp wordt aangezet, wordt er onderdruk gecreëerd. Zo wordt er bloed naar de penis gestuwd en komt er een passieve erectie tot stand. Zo gauw de erectie er is, wordt een plastic ring tegen de basis van de penis geschoven om ervoor te zorgen dat de penis stijf blijft. Als die techniek niet helpt, kunt u zich ook laten opereren en een penisimplantaat laten aanbrengen. Hierdoor kunt u op vraag een erectie oproepen.

Initialement publié par Dr Catherine Solano le 23/05/2014 - 14h38 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/06/2016 - 11h01
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes en erectiestoornissen: wat is het verband? Gepubliceerd op 15/10/2012 - 10h22

Erectiele dysfunctie moet als een waarschuwingssignaal worden beschouwd . Mannen met erectiestoornissen hebben namelijk een verhoogd risico op cardiovasculaire ziektes. En diabetes zelf is al een cardiovasculaire risicofactor. Maar wist u dat erectie...

Diabetes: wat zijn de gevolgen voor het seksleven? Gepubliceerd op 21/12/2012 - 12h22

Diabetes is een ziekte die een serieuze impact kan hebben op de gezondheid, op heel veel vlakken. Het seksleven is nog vaak een onderwerp waar niet over gesproken wordt . Nochtans is ook de seksuele gezondheid een deel van de algemene gezondheid . Bi...

Stoppen met roken geeft betere seks Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h32

Laat uw seksleven veel te wensen over en rookt u? Dan is stoppen met roken de allereerste stap die u zou moeten zetten om er weer schwung in te krijgen! Rokers lopen namelijk meer risico op verminderde seksuele opwinding , en dat geldt zowel voor man...

Meer artikels