PUBLICITÉ

Diabetes en insulinepomp: hoe en wat

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 23/11/2012 - 11h08
-A +A

Een insulinepomp dient continu insuline toe onder de huid en bootst op die manier de werking van de pancreas na.

Met het apparaat kan ook tijdelijk extra insuline worden toegediend al naar gelang van de behoefte van de patiënt (maaltijd, lichamelijke activiteiten,...).Deze behandeling is vooral bedoeld voor mensen met diabetes van het type 1, een aandoening die het vaakst bij kinderen voorkomt.

PUB

Wat is het verschil tussen diabetes van het type 1 en van het type 2?

Diabetici hebben een te hoog suikergehalte in hun bloed (een glykemie of bloedsuikerspiegel van meer dan 1,26 g/l). Dat gebeurt als de pancreas niet voldoende insuline aanmaakt, dat is het hormoon dat het gebruik van de suiker door de cellen moet regelen. We spreken in dat geval van insulineafhankelijke diabetes of diabetes van het type 1.

Zo'n 10% van de diabetici heeft dit type diabetes. De aandoening wordt behandeld door toediening van insuline (meestal door spuitjes).

De grote meerderheid van diabetici (90%) heeft evenwel diabetes van het type 2 of niet insulineafhankelijke (of 'vette') diabetes.

Hierbij wordt wel voldoende insuline aangemaakt, maar de insuline kan het glucosegehalte in het bloed niet efficiënt genoeg regelen. Overgewicht, een zittend leven en het metabolisch syndroom zijn risicofactoren voor dit type diabetes. De aandoening wordt vooral behandeld via een aangepast dieet en door (orale) inname van geneesmiddelen tegen diabetes. Insulinespuitjes worden pas in laatste instantie toegediend.

Leven met diabetes

Diabetici moeten hun glykemie continu in de gaten houden om normale gemiddelde waarden te behouden en hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel) te voorkomen. Maar heel wat situaties, zoals maaltijden en lichamelijke inspanningen, veroorzaken schommelingen in de glykemie.

Mensen met diabetes van het type 1 moeten niet alleen die schommelingen bijsturen. Ze moeten er ook op toezien dat ze een stabiele basale insuline hebben. Daarom zetten ze zichzelf elke dag verschillende insulinespuitjes. Maar dat kan worden opgevangen door de insulinepomp.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/06/2010 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 23/11/2012 - 11h08

Association française des diabétiques, www.eclairersurlapompe.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Insulinepompen: van zeer groot nut bij diabetespatiënten Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Insulinepompen zijn kleine toestellen die continu een bepaalde hoeveelheid insuline toedienen. Meerdere studies tonen aan dat ze de controle van de glycemie (bloedsuikerspiegel) verbeteren met een lagere dosis insuline. Insulinepompen worden enkel to...

Van diabetes tot pancreaskanker Geüpdatet op 26/08/2013 - 12h07

Diabetes is een risicofactor voor pancreaskanker, en recente studies bevestigen dat verband. Met andere woorden: diabetici lopen meer kans dan anderen om pancreaskanker te krijgen. Het goede nieuws is dat deze kanker vrij zeldzaam is, al heeft hij we...

Meer artikels