PUBLICITÉ

Diabetes en insuline: insuline is niet meer wat het was

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/03/2012 - 10h21
-A +A

De stelling diabetes = insuline voor het leven = verschillende onaangename injecties per dag, gaat in veel gevallen niet meer op. Een overzicht van de  insulinebehandelingen van dit moment.

PUB

Waarvoor dient een insulinebehandeling?

Insuline is een hormoon dat we niet kunnen missen. De belangrijkste rol ervan is het regelen van de suikerspiegel in ons bloed. Die moet namelijk in de loop van de dag min of meer stabiel zijn. Als de waarden te hoog zijn, bijvoorbeeld na een maaltijd, scheidt de alvleesklier insuline af waardoor er suiker in de cellen komt. De suiker kan dan worden opgeslagen in de lichaamsvetten, de lever of de spieren en verdwijnt zo uit het bloed.

Bij diabetes doet de insuline haar werk niet meer. Dat kan zijn omdat de alvleesklier geen insuline  meer  kan afscheiden (diabetes van het type 1) of omdat het lichaam niet meer reageert op de insuline (diabetes van het type 2).

 

Waarvoor dient insuline tegen diabetes?

Bij beide types van diabetes kan de bloedsuikerspiegel geregeld of bijgestuurd worden door extra insuline aan het lichaam toe te dienen als het bloed te veel suiker bevat. Dat is belangrijk bij diabetes van het type 2 omdat de suikerspiegel in het bloed een beslissende rol speelt bij overlijden ten gevolge van cardiovasculaire aandoeningen, maar ook bij de hele reeks van complicaties van diabetes zoals retinopathie (belangrijkste oorzaak van blindheid voor het 50ste levensjaar), neuropathieën (zenuwaandoeningen), problemen met wonden die niet genezen, enz. bij diabetes van het type 1 is het zelfs nog belangrijker. Iemand die ziek is en zijn insuline niet neemt, dreigt gewoon op korte termijn te sterven.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/03/2012 - 10h21

Dr Laurent Crenier, secretaris-generaal van de Association Belge du Diabète.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Type 2 diabetes: inhaleerbare insuline is doeltreffend Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Het evenwicht van de glycemie is essentieel in de behandeling van type 2 diabetes die niet insulineafhankelijk is. Als orale antidiabetica niet volstaan, kan het noodzakelijk zijn om een beroep te doen op subcutane injecties van insuline. Deze toedie...

Diabetes en insulinepomp: hoe en wat Gepubliceerd op 23/11/2012 - 11h08

Een insulinepomp dient continu insuline toe onder de huid en bootst op die manier de werking van de pancreas na. Met het apparaat kan ook tijdelijk extra insuline worden toegediend al naar gelang van de behoefte van de patiënt (maaltijd, lichamelijke...

Diabetes: twee heel verschillende types Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h32

Er bestaat niet één uniform type van diabetes . Diabetes type 1 en type 2 zijn twee heel verschillende ziektes. Meer inzicht in deze aandoeningen kan ons helpen om ze te bestrijden.

Diabetes: leer de symptomen herkennen Gepubliceerd op 15/02/2017 - 17h19

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

Meer artikels