PUBLICITÉ

Diabetes en erectiestoornissen: wat is het verband?

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 15/10/2012 - 10h22
-A +A

Erectiele dysfunctie moet als een waarschuwingssignaal worden beschouwd.

Mannen met erectiestoornissen hebben namelijk een verhoogd risico op cardiovasculaire ziektes. En diabetes zelf is al een cardiovasculaire risicofactor.

Maar wist u dat erectiestoornissen ook diabetes aan het licht kunnen brengen?

PUB

Erectiele dysfunctie en diabetes

Erectiele dysfunctie is een overwegend vasculaire ziekte.

Erectiestoornissen wijzen dus vaak niet alleen op vasculaire problemen in de geslachtsorganen, ze zijn ook vroegtijdige merkers van een coronaire hartziekte.

De voornaamste link tussen erectiele dysfunctie en cardiovasculaire ziektes is een endotheeldysfunctie (het endotheel is een bedekkend laagje aan de binnenkant van het hart). Een van de risicofactoren ervan is diabetes, net zoals hypercholesterolemie (verhoogde cholesterol).

Het risico op een hartinfarct verdubbelt bij erectiestoornissen

Volgens de resultaten van een studie uit 2004 lopen mannen met erectiele dysfunctie twee keer meer kans op een hartinfarct. Dat cijfer stijgt nog met de leeftijd, wat ook logisch is. Erectiestoornissen komen immers meer voor naarmate men ouder wordt. Dat geldt ook voor het cardiovasculaire risico.

Erectiele dysfunctie en cardiovasculaire ziektes komen uiteindelijk vaak samen voor en hebben ook veel risicofactoren gemeen, zoals diabetes, cholesterol, hypertensie, roken, buikobesitas enz.

Concreet: als u last hebt van erectiele dysfunctie, praat u er beter over met uw arts. Die openhartigheid kan uw leven redden!

Maar erectiestoornissen  kunnen ook diabetes aan het licht brengen.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 16/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 15/10/2012 - 10h22

Blumenthals W, et al., Int J Impot Res 2004 ; 16 : 350-3. Thompson IM, et al., JAMA 2005;294:2996-3002.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stoppen met roken geeft betere seks Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h32

Laat uw seksleven veel te wensen over en rookt u? Dan is stoppen met roken de allereerste stap die u zou moeten zetten om er weer schwung in te krijgen! Rokers lopen namelijk meer risico op verminderde seksuele opwinding , en dat geldt zowel voor man...

Meer artikels