PUBLICITÉ

Diabetes: de basisregels voor de voeding

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 09/11/2012 - 10h47
-A +A

Diabetes is niet te genezen, met geen enkele behandeling. Maar diabetici kunnen wel de mogelijke complicaties van diabetes helpen voorkomen door een bepaalde levenshygiëne aan te kweken en die jaar na jaar te blijven volhouden.

Hieronder vindt u de basisregels voor de voeding.

PUB

Gewicht moet naar omlaag in geval van diabetes

De eerste stap bij diabetes is de controle over het gewicht. Mensen met diabetes van het type 2 hebben vaak overgewicht en moeten in de behandeling van hun ziekte in de eerste plaats zien af te vallen. Dat betekent niet dat ze nu een streng dieet moeten gaan volgen. De beste langetermijnresultaten worden verkregen met lichte of matig strenge diëten die vooral ook aangepast zijn aan de individuele eetgewoonten.

Het kan in dat verband nuttig zijn om hulp of advies te vragen aan de huisarts, aan een voedingsdeskundige of aan een diëtist. Het belangrijkste is dat u realistische en redelijke doelstellingen hebt. Veel afvallen op korte tijd is niet vol te houden en het is bovendien gevaarlijk voor de gezondheid.

Diabetes: praktische tips

 

  • Streef een gewichtsafname na van 5 tot 15% van uw maximale gewicht, gespreid over 6 maanden. 
  • Maak komaf met uw grote uitspattingen. Die hebben heel vaak te maken met vette levensmiddelen (charcuterie, kaas), frisdranken en alcohol.
  • Verminder uw dagelijks opgenomen aantal calorieën met 15 tot 30%.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/06/2009 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 09/11/2012 - 10h47

Professionele aanbevelingen van Afssaps (de Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg), geactualiseerde versie, november 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Goed hart, goede vorm! Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

Bijna 45% van de overlijdens in ons land zijn toe te schrijven aan cardiovasculaire ziekten. Binnenkort zullen 3 miljoen Belgen een te hoge bloeddruk hebben, zullen 3 keer meer mensen overlijden aan cardiovasculaire ziekten dan aan kanker... Het is a...

Hoe omgaan met diabetes tijdens de feesten? Gepubliceerd op 22/12/2014 - 14h36

Met de kerst- en eindejaarsfeesten is het niet altijd gemakkelijk voor diabetici om hun gewicht en ziekte in de gaten te houden. Met deze speciale tips kunnen diabetici mee genieten van de feesten zonder dat hun gewicht of bloedsuikerspiegel eronder...

Enkele levensregels voor diabetici Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h35

Almaar meer mensen worden getroffen door diabetes van het type 2 . De behandeling ervan is erg belangrijk om de vaak ernstige complicaties te voorkomen. Ze begint met enkele regels rond hygiëne en voeding.

Meer artikels