PUBLICITÉ

DHEA voor schizofrenen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 18/03/2003 - 00h00
-A +A

DHEA zou niet alleen een uitstekend middel zijn tegen veroudering, maar mogelijk ook doeltreffend zijn bij schizofrenie. Onderzoekers hebben dit aangetoond en openen op die manier interessante perspectieven.

PUB

Al in de jaren vijftig kwamen onderzoekers tot de bevinding dat een molecule die verwant is aan DHEA, diandron (wat staat voor dehydro-isoandrosteron, en niet voor dehydro-epiandrosteron, het huidige beroemde DHEA), doeltreffend is bij enkele psychiatrische stoornissen. De auteurs stelden in het bijzonder bij schizofreniepatiënten een verbetering vast van "de schuchterheid, het gebrek aan sociaal vertrouwen, de minderwaardigheidsgevoelens, de apathie, het contact met de werkelijkheid, de drang om meer aangepaste sociale relaties aan te gaan ,… ". Kortom, een verbetering van alle tekens die vandaag als "negatieve" symptomen bestempeld worden. Sindsdien hebben andere studies aangetoond dat deze patiënten een laag DHEA-gehalte hebben: hoe ernstiger de symptomen, hoe lager.

Op basis van die eerste vaststellingen, die wezen op een mogelijke rol van deze molecule bij schizofrenie, werd een nieuwe analyse uitgevoerd op dertig schizofreniepatiënten tussen 20 en 67 jaar. Sommigen kregen gedurende zes weken DHEA toegediend, naast hun gewone behandeling (met een antipsychoticum), anderen kregen een placebo. Op termijn verbeterden de negatieve, depressie- en angstsymptomen in de groep die DHEA kreeg toegediend in vergelijking met de placebogroep. Bovendien stegen het DHEA- en het S-DHEA-gehalte in het plasma wel degelijk.

De auteurs van de studie blijven evenwel voorzichtig en benadrukken dat het om een voorlopige bevinding gaat die moet worden bevestigd bij een groter aantal proefpersonen. Deze resultaten, die erop wijzen dat een verhoging van het DHEA-gehalte doeltreffend is bij de bestrijding van schizofreniesymptomen, zijn evenwel niet minder bemoedigend. Vroegtijdige toediening van DHEA zou namelijk kunnen werken als beschermende factor.

Alvorens definitieve conclusies te kunnen trekken, moeten uiteraard de eventuele bijwerkingen van deze molecule grondig bestudeerd worden, zowel gedragsmatig, hormonaal als tumoraal.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 18/03/2003 - 00h00 Strous R.D. et coll., Dehydroepiandrosterone augmentation in the management of negative, depressive, and anxiety symptoms in schizophrenia. Arch. Gen. Psychiatry, 60 (2) : 133-41, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis en schizofrenie: verband opnieuw bevestigd Gepubliceerd op 11/03/2014 - 12h31

Voor de zoveelste keer is een verband aangetoond tussen cannabis en schizofrenie. Wie cannabis gebruikt loopt een verhoogd risico op schizofrenie. Psychisch kwetsbare personen of mensen met antecedenten in hun familie onthouden zich dus beter!

Schizofrenie: een aandoening die schrik inboezemt Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

Iedereen heeft al gehoord van deze geestesziekte, zonder echt te weten waarover het gaat. Schizofrenie treft echter 1 % van de bevolking , maar roept nog altijd onbegrip en angst op. Tijd om één en ander bij te sturen!

Ook schizofrenie is een cardiovasculaire risicofactor Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Mensen met schizofrenie moeten weten dat de aandoening ook een cardiovasculaire risicofactor is. Preventie, opsporing en behandeling van cardiovasculaire aandoeningen moeten dan ook deel uitmaken van de behandeling van schizofrenie .

Oestrogeen helpt bij schizofrenie Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zou een positieve invloed hebben op schizofrenie. Tot die conclusie kwamen Australische wetenschappers na onderzoek bij 102 vrouwen en 52 mannen. Maar een echte hormoontherapie is voorlopig geen optie. De nevenwerki...

Meer artikels