PUBLICITÉ

DHEA en lupus : een positieve relatie

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 04/02/2003 - 00h00
-A +A

DHEA, in de volksmond 'pil tegen het verouderen' of 'pil van de eeuwige jeugd' genaamd, blijkt nog meer troeven te hebben. Het zou nuttig zijn in de behandeling van lupus.

PUB

In het kader van deze hypothese werd DHEA onlangs opgenomen in de Franse farmacopee ; bij ons is dit nog niet gebeurd, maar er zijn alsmaar meer bewijzen voor de doeltreffendheid en het nut van DHEA. De tijd zal beslist in zijn voordeel spelen.Een aantal klinische en experimentele argumenten laten vermoeden dat dehydroepiandrosteron of DHEA een positief effect zou kunnen hebben op lupus erythematodes disseminatus. Het betreft een zeldzame auto-immuunziekte die vooral voorkomt bij vrouwen, evolueert in opstoten en tegelijkertijd verschillende organen kan aantasten. Bepaalde letsels zijn typisch, nl. de dermatologische letsels, en komen tot uiting in roodheid van het gelaat, nl. de neus, de wangen en het voorhoofd. Tijdens het verloop van de aandoening kan ook gewrichtspijn optreden.Om deze hypothese te verifiëren heeft een team Chinese onderzoekers een studie uitgevoerd bij 120 patiëntes met een actieve vorm van lupus. Deze vrouwen kregen gedurende 24 weken hetzij DHEA, hetzij een placebo. De behandeling had geen significant effect op de activiteit van de ziekte, maar het aantal opstoten en ernstige verwikkelingen bleek lager te zijn bij de patiënten die DHEA hadden gekregen. De globale evaluatie van lupus door de patiëntes zelf wijst op een duidelijke verbetering.Deze resultaten zijn weliswaar preliminair, maar toch bemoedigend, al dienen ze uiteraard te worden bevestigd door andere studies.

DHEA opgenomen in de Franse farmacopee

Het bekende DHEA werd onlangs opgenomen in de Franse farmacopee. Dit houdt geen erkenning in van zijn therapeutische waarde, maar is louter een officiële beschrijving van zijn bereidingswijze en vooral de controle van de kwaliteit en de zuiverheid ten behoeve van de apothekers. Het Agence Francaise de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé (AFSSAPS) [Frans Agentschap voor de Veiligheid van Gezondheidsproducten] preciseert dat DHEA, bekomen door synthese, in de farmacopee werd opgenomen als “additif n° 58” in de monografieën van de Franse farmacopee door een besluit van 16 december 2002, gepubliceerd in het Journal Officiel van 11 januari.Tot dusver werd geen aanvraag tot Autorisation de Mise sur le Marché (AMM) (goedkeuring van de commercialisering) ingediend in het kader van de strijd tegen veroudering. Zo is het gebruik van DHEA niet gerechtvaardigd buiten therapeutische proeven of bijzondere klinische situaties, die geval per geval worden beoordeeld. Wij herinneren er ook aan dat de magistrale bereidingen, uitgevoerd door de apotheker, steeds worden afgeleverd op medisch voorschrift. Bovendien zijn de in België beschikbare formules afkomstig van producten uit onze buurlanden of zelfs uit de Verenigde Staten.

In de Verenigde staten heeft DHEA nog steeds het statuut van voedingssupplement.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 04/02/2003 - 00h00 Chang et al., Arthritis Rheum., 46 : 2924, 2002. Lupus guide : 5950
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Toch de pil bij lupus Geüpdatet op 16/01/2006 - 00h00

Sommige studies hebben een verband gesuggereerd tussen lupus en geslachtshormonen. Vandaar dat artsen geen contraceptiepil voorschrijven aan vrouwen met stabiele lupus erythematosus disseminatus (LED). Uit nieuwe studies blijkt echter dat oestrogenen...

Lupus: alles over een miskende ziekte Gepubliceerd op 11/03/2014 - 19h50

Lupus is een ziekte waarbij het afweersysteem de eigen cellen aanvalt. Wereldwijd lijden er vijf miljoen mensen aan. Hoe kan men de kennis over lupus vergroten bij het publiek en bij de artsen?

Meer artikels