PUBLICITÉ

De deugden van groene kool

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/02/2016 - 12h51
-A +A

Kool is een bijzonder interessante groente, onder meer wegens zijn kankerbestrijdende eigenschappen. Bovendien is kool net als de meeste kruisbloemigen bijzonder rijk aan vitamines.

PUB

Kool: vitamines te over!

Kool is caloriearm, ongeacht de soort: hij bevat nauwelijks 25 kcal per 100 gram, en de meeste van die calorieën worden geleverd door suikers. Groene kool bevat niet alleen veel calcium (60 mg per 100 g), maar is ook rijk aan magnesium en ijzer. Groene kool is bovendien een uitstekende bron van voedingsvezels, die de darmtransit bevorderen en constipatie - een aandoening waarvan één op de vijf Belgen last heeft - actief bestrijden. Een portie van 200 g groene kool levert op zich al meer dan 20 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels (30 à 37 g).

Het belangrijkste kenmerk van groene kool is echter het feit dat hij bijna al onze vitaminebehoeften dekt. Oordeel zelf: 200 g groene kool levert:

  • 40 à 50 % van onze dagelijkse behoefte aan vitamine C,
  • meer dan één derde van de - aanzienlijke - behoeften van zwangere vrouwen aan vitamine B9 of foliumzuur en de helft van de dagelijkse behoeften van volwassenen,
  • 100 % van de aanbevolen dagelijkse behoeften aan vitamine A,
  • en bijna een kwart van onze dagelijkse behoeften aan vitamine E! Kortom, groene kool is dé groente van de vitaliteit bij uitstek!

Een ander kenmerk van kool (en van kruisbloemigen zoals tuinkers en rapen) is zijn rijkdom aan thiocyanaten, zwavelderivaten die grotendeels verantwoordelijk zijn voor zijn typische smaak. Eén van die moleculen is thio-2-oxazolidone of goitrine, die bij een regelmatige en overdadige koolconsumptie de werking van het schildklierhormoon tegengaat, waardoor er een kropgezwel (struma) ontstaat in de hals, doordat de schildklier toeneemt in volume. Dit risico stijgt nog als er sprake is van een jodiumtekort.

Minder kanker dankzij kool?

Er zijn in kool (en niet alleen in groene kool) ook andere stoffen ontdekt zoals indolen, isothiocyanaten en dithiolthionen, die een sterk anticarcinogeen effect lijken te hebben. De voorbije twintig jaar zijn er heel wat studies verricht, zowel op dieren als op mensen, die bevestigen dat regelmatig kool eten niet alleen colon- en maagkanker helpt te voorkomen, maar ook long-, slokdarm-, rectum- en blaaskanker. Zo lopen personen die minstens twee keer per week kleurrijke groenten op het menu zetten zoals groene en rode kool, twee keer minder kans op longkanker. Ook andere grootschalige studies suggereren dat personen die het meest kruisbloemige groenten consumeren, vooral dan kool, significant minder risico lopen op colonkanker.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 08/06/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/02/2016 - 12h51

Bron: www.aprifel.com

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Op het menu : kool Geüpdatet op 26/02/2003 - 00h00

De Brassicaceae of kruisbloemenfamilie is behoorlijk omvangrijk en omvat alle mogelijke kolen. Er zijn kolen met roosjes of met bladeren, maar ze zijn allemaal even voedzaam. Helaas zijn ze niet altijd even makkelijk verteerbaar.

Reuma: 4 voedingswaren om op uw menu te zetten Gepubliceerd op 14/03/2018 - 12h58

Onze gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door onze voeding. Al onze organen zijn erop aangewezen om goed te kunnen werken. Dat geldt evengoed voor onze gewrichten. Wat moeten we dan eten om reumatische pijnen te bestrijden?

Slim omspringen met tussendoortjes Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Af en toe eens een tussendoortje kan zeker geen kwaad. Wel dreigen overdaad en te calorierijke knabbels (met veel vetten, koolhydraten of allebei) zwaar door te wegen op de balans. Een voorbeeld: 100 g zoetigheid bevat 600 calorieën (kcal), een pakje...

Citrusvruchten in de kijker Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Ze zijn dé stervruchten van de winter. Wie? De citrusvruchten natuurlijk! Hun rijkdom aan vitamine C beschermt ons tegen de winterkou, maar da's lang niet hun enige voedingstroef. Een bijzondere fruitfamilie onder de loep…

Meer artikels