PUBLICITÉ

Detox? Laat u niet oplichten!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/01/2014 - 10h40
-A +A

Aan detox valt haast niet te ontsnappen. Onder deze noemer schuilt een florerende markt van plantensappen, voetpleisters en vastenkuren (al dan niet geforceerd) tot ionische toestellen, infraroodtoestellen en lavementen.  En dat alles om ons van de giftige stoffen te ontdoen die aan de basis liggen van al onze kwalen en overtollige kilo’s.

Zijn we dan echt door en door vergiftigd?

PUB

Waar komen die giftige stoffen vandaan?

Aanvallen van buitenaf...
Wat is een echte giftige stof of toxine? Het is een stof die wordt aangemaakt door een micro-organisme - een bacterie of (microscopische) schimmel -  en die giftig kan worden. Hij kan daardoor aan de basis liggen van zware pathologische stoornissen en/of een soms dodelijke ziekte. Het dodelijkste voorbeeld is de bacterie die botulisme veroorzaakt. Deze bacterie is zowat overal aanwezig in de bodem en ontwikkelt de krachtigste giftige stof die er bestaat, want ze leidt tot verlamming over het hele lichaam. Maar er zijn nog heel wat andere bacteriën die soms heel gevaarlijke giftige stoffen afscheiden en voedselvergiftiging of andere ziektes zoals tetanus kunnen veroorzaken.

...of inwendige verstoringen?
Ook de diverse stofwisselingssystemen in ons lichaam produceren trouwens allerlei afvalstoffen, zoals de stoffen door oxydatie, ureum, urinezuur of melkzuur. Maar ze vallen niet onder echte giftige stoffen of toxines.    

 

Natuurlijke detox

Sommige "echte" giftige stoffen worden vernietigd door de maagsappen. Maar we zijn ook uitgerust met een afweersysteem dat antistoffen ontwikkelt als de giftige stoffen ons lichaam overmeesteren. De antilichaampjes gaan meteen in de aanval. Dat gevecht speelt zich af in het spijsverteringskanaal, de nieren en de lever. Samen vormen ze een echte zuiveringsfabriek voor ons lichaam.

De natuurlijke mechanismen van het lichaam om stoffen af te voeren
Het vuil wordt afgescheiden via de urine en de stoelgang. Hetzelfde gebeurt met de resten van de diverse stofwisselingssystemen. Ons lichaam is opvallend goed uitgerust om zich van het merendeel van de vreemde stoffen te ontdoen.

Dat alles gebeurt vanzelf als we gezond zijn en er een evenwichtige levenswijze op nahouden. Al we een ziekte hebben die de lever of de nieren aantast of die de stofwisselingssystemen verstoren, raken die reinigingssystemen overbelast of laten ze het soms ook afweten. Maar in dat geval moeten we ons verzorgen en laten behandelen in plaats van ons heil te zoeken in ‘goedkope’ detoxmiddeltjes.

 

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 02/07/2013 - 11h17 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/01/2014 - 10h40

www.universalis.fr/encyclopedie/toxines/1-definition/
http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/claims/community_register/nutrition_claims_en.htm
http://www.jfponline.com/pages.asp?id=9783.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De rage van de detox Geüpdatet op 02/02/2009 - 00h00

Detox, detoxkuur, detoxdieet... het is tegenwoordig allemaal detox wat de klok slaat. Over de zin en de onzin van dit modefenomeen dat de plaats ingenomen heeft van de "afslankingsdiëten"...

Vlees voor sporters, vriend of vijand? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 15h38

In de jaren '90 is er een klimaat van angst ontstaan rond vlees: er zaten gifstoffen in, het was besmet en het was gevaarlijk. Vandaag zijn het vooral de GGO's (genetisch gemodificeerde organismen) die ons zorgen baren, mede door de groeiende aandach...

Slechte adem tijdens een dieet Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h37

Het is bekend dat sommige diëten een slechte adem geven . Om welke diëten gaat het en hoe komt dat? Maar vooral: wat valt eraan te doen?

Meer artikels