PUBLICITÉ

Depressies tasten ook het lichaam aan

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/10/2008 - 00h00
-A +A

Artsen hanteren vooral psychologische criteria om een depressie te identificeren. Nochtans komt de ziekte ook lichamelijk tot uiting. Wat zijn de fysieke gevolgen van een depressie?

PUB

Depressies tasten de geest en het lichaam aan...

Volgens een grootschalige enquête verricht door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) hebben mensen met een zware depressie vaak ook lichamelijke klachten en deze moeten zeker serieus genomen worden.
Tot op heden werd de diagnose van depressie hoofdzakelijk gesteld aan de hand van de criteria opgenomen in de DSM-IV (Diagnostic and statistical manual of mental disorders). Tot die criteria behoren onder meer neerslachtigheid, vermoeidheid, onverschilligheid, slaapstoornissen, negatief zelfbeeld en traagheid.
Nu wordt naast de DSM-IV voor het eerst ook gepeild naar lichamelijke klachten aan de hand van drie vragen:
1) Hebt u in de loop van de voorbije twaalf maanden pijn gehad in de rug of de nek, of hebt u zich voor deze pijn herhaaldelijk laten behandelen?
2) Hebt u in de loop van de voorbije twaalf maanden vaak felle hoofdpijn gehad, of hebt u zich voor deze pijn laten behandelen?
3) Hebt u in de loop van de voorbije twaalf maanden andere blijvende lichamelijke klachten gehad, of hebt u zich voor deze pijn laten behandelen?

Fysieke pijn zegt iets over de ernst van een depressie

De studie bracht aan het licht dat pijn vaak gepaard gaat met depressies. Bijna de helft van de mensen met een depressieheeft er last van: 49,7% van de depressieve mensen verklaart minstens één van de bovenvermelde klachten te hebben. Vertaald naar de totale bevolking betekent dit dat depressieve mensen dubbel zoveel risico lopen op pijn dan niet depressieve mensen.
De intensiteit van de pijn stijgt bovendien met de intensiteit van de depressie: 52% van de mensen met een zware depressie heeft ook zware lichamelijke klachten. Bij mensen met een lichte depressie is dat maar 36%.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/10/2008 - 00h00 Demyttenaere K. et coll., J. Affect. Disord., 92, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zijn depressies erfelijk? Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Een depressie wordt doorgegeven van ouder op kind, behalve wanneer de ouder zich laat behandelen en van zijn depressie geneest.

Pijn kan een symptoom van een depressie zijn Gepubliceerd op 04/06/2013 - 09h53

Droefheid, verlies van belangstelling, verminderde activiteit, zelfmoordgedachten… het zijn duidelijk vastgestelde symptomen van een depressie. Veel minder bekend en bijgevolg ook weinig ter harte genomen zijn lichamelijke klachten zoals lagerugpijn...

Een gemaskeerde depressie, het bestaat! Gepubliceerd op 27/10/2014 - 10h59

Depressie is een bekende ziekte. We definiëren ze met strikte criteria. Onze psyche is echter niet zo eenvoudig en kan niet zo simpel in hokjes worden gestopt. Ook een gemaskeerde depressie komt voor, dat wil zeggen verborgen achter totaal andere sig...

Depressie: ook lichamelijk lijden Geüpdatet op 24/10/2006 - 00h00

De psychische symptomen van een depressie zijn gekend: neerslachtigheid, een laag zelfbeeld, weinig belangstelling, enz. Maar men moet weten dat deze ziekte ook gepaard gaat met fysieke pijn zoals rugpijn, buikpijn en een aanhoudende vermoeidheid. Al...

Meer artikels