PUBLICITÉ

Depressiegevoeligheid

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/06/2005 - 00h00
-A +A

Depressie is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de op één na meest invaliderende ziekte. Bijna 15 % van de bevolking krijgt er vroeg of laat mee te maken, vrouwen meer dan mannen. Niet iedereen loopt echter hetzelfde risico op depressie. Wat zijn de kenmerken van de kwetsbaarste personen?

PUB

De belangrijkste factor is isolement. Depressie komt namelijk veel meer voor bij alleenstaanden, en samenleven met een partner is een beschermende factor. De partner geeft immers emotionele en sociale steun, en een relatie biedt verschillende soorten contact: affectief, intellectueel, psycholichamelijk en zelfs seksueel.

Ook twee tegenovergestelde karaktertypes zouden het depressierisico verhogen. Het eerste is "sociotropie", een soort hypersociabiliteit. Personen die op die manier functioneren, zijn uiterst afhankelijk van hun omgeving. Ze verwachten voortdurend ondersteuning en bevestiging. Sociaal zijn, is normaal gezien positief, maar zich affectief afhankelijk opstellen van anderen is riskanter. Deze risicopersonen laten hun zelfbeeld immers afhangen van de steun die ze krijgen van anderen. Depressie is dan het gevolg van afkeuring, verwerping en afhaken, wat het zelfbeeld van de patiënt een flinke knauw kan geven.

Het tweede karaktertype is overmatige affectieve autonomie. Deze personen zijn uiterst onafhankelijk, niet alleen in wat ze doen, maar ook in hun gevoelsleven. Ze leggen zichzelf doelstellingen op zonder die te delen met anderen en zijn bijzonder gehecht aan hun zelfstandigheid. Het zijn echte controlefreaks, omdat ze absoluut van niemand afhankelijk willen worden. De problemen ontstaan als ze hun doelstellingen niet bereiken, want dat kunnen ze alleen aan zichzelf wijten. Bovendien zijn ze zo op zichzelf gericht dat ze niet kunnen terugvallen op de menselijke contacten die hun in dat geval de nodige affectieve steun zouden kunnen geven.

Zoals vaak in de psychologie komt het erop aan een evenwicht te vinden! Er bestaat namelijk een tussenweg tussen overmatige afhankelijkheid van anderen en overmatige affectieve autonomie die tegelijk de beste preventie is tegen depressie: warme affectieve banden smeden, zonder er echter compleet afhankelijk van te worden, en voldoende autonoom blijven zonder narcistisch en in zichzelf gekeerd te worden.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/06/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Depressies: een hoog risico om te hervallen Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Hervallen gebeurt frequent, steeds vaker en sneller. Een patiënt die reeds een depressie heeft doorgemaakt, heeft 60% kans om er later in zijn leven opnieuw een te krijgen. Wie er twee heeft gehad, heeft 70% kans om te hervallen. Na drie keer wordt d...

Schizofrenie: een aandoening die schrik inboezemt Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

Iedereen heeft al gehoord van deze geestesziekte, zonder echt te weten waarover het gaat. Schizofrenie treft echter 1 % van de bevolking , maar roept nog altijd onbegrip en angst op. Tijd om één en ander bij te sturen!

Depressies: psychotherapie Geüpdatet op 24/06/2003 - 00h00

Depressies zijn niet alleen te verhelpen met geneesmiddelen. Antidepressiva alleen zullen niet volstaan, want die pakken de symptomen aan, maar niet de ziekte. Het psychische leed die de patiënten ervaren, vraagt om een luisterend oor. Een overzicht...

Meer artikels