PUBLICITÉ

Depressief? Hup, op uw meditatiematje!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2014 - 10h50
-A +A

Mediteren is efficiënt tegen depressies en angststoornissen.

Dat wordt al lang beweerd door tal van bronnen, maar een recente studie bevestigt dat nu ook na analyse van meerdere wetenschappelijke werken.

PUB

Elke dag mediteren verlicht depressie en angst

Het is niet de eerste studie die dit bevestigt, maar dit keer gebeurt het op meta-niveau. Het onderzoek is in het prestigieuze tijdschrift JAMA verschenen en heeft de resultaten van 50 studies onderzocht die gingen over het effect van meditatieprogramma’s op stressgerelateerde symptomen zoals spanning, depressie, concentratieverlies, enz.

Resultaat: mensen die mediteren hebben minder last van angststoornissen en depressies
Het effect vergroot naarmate men langer aan meditatie doet. Voor beide klachten zijn al positieve effecten waar te nemen na acht weken meditatie, maar het beste effect wordt na drie tot zes maanden vastgesteld.

Het gaat hier wel niet om zware depressies, maar om een gevoel van neerslachtigheid of spanning als gevolg van stress.

 

Depressief? Praat erover!

Mensen die zich wat depri voelen, doen er dus goed aan om te mediteren. Maar daar houdt het niet op.

Bij langdurige depressieve klachten of als de klachten een zware impact hebben op het dagelijkse leven, is het altijd raadzaam om een professionele gezondheidswerker te raadplegen. Dat kan de huisarts zijn of een arts die gespecialiseerd is in depressies. Die kan de ernst van de situatie beoordelen en aangepaste oplossingen voorstellen. Dat kan gaan van simpele tips - op regelmatige uren gaan slapen en regelmatige lichaamsbeweging of meditatie kan al wonderen doen bij lichte depressieve klachten – tot een basisbehandeling. Al die opties kunnen genomen worden in overleg met uw arts. De gelijkstelling "psychiater = antidepressiva" is trouwens verkeerd.

Meditatie kan zelfs deel uitmaken van de behandeling die een arts voorschrijft. Meditatieoefeningen maken bijvoorbeeld soms deel uit van een cognitieve gedragstherapie.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2014 - 10h50
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Helpt meditatie tegen depressie? Geüpdatet op 22/06/2015 - 14h13

Depressie is een ziekte die serieus genomen moet worden. Naast antidepressiva kunnen ook een verandering in de manier van denken en in de perceptie van externe gebeurtenissen het risico op periodes van depressie verkleinen. Mindfulness is een vorm va...

Mediterrane keuken helpt tegen depressies Gepubliceerd op 07/07/2014 - 17h06

Het is bekend dat de mediterrane keuken preventief beschermt tegen hart- en vaataandoeningen, de ziekte van Alzheimer en kanker. Maar er is nu een nieuw argument om zo te gaan koken. De mediterrane keuken zou namelijk ook de risico's op een depressie...

Zijn depressies erfelijk? Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Een depressie wordt doorgegeven van ouder op kind, behalve wanneer de ouder zich laat behandelen en van zijn depressie geneest.

Een gemaskeerde depressie, het bestaat! Gepubliceerd op 27/10/2014 - 10h59

Depressie is een bekende ziekte. We definiëren ze met strikte criteria. Onze psyche is echter niet zo eenvoudig en kan niet zo simpel in hokjes worden gestopt. Ook een gemaskeerde depressie komt voor, dat wil zeggen verborgen achter totaal andere sig...

Meer artikels