PUBLICITÉ

Depressie van voorbijgaande aard op het moment van de menopauze

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/08/2006 - 00h00
-A +A

Iedereen weet dat de menopauze gepaard gaat met heel wat symptomen die soms erg onaangenaam kunnen zijn, zoals de beruchte warmteopwellingen. Er is nog geen formeel bewijs, maar het lijkt erop dat deze periode van ingrijpende hormonale verandering ook gepaard gaat met stemmingswisselingen, meer bepaald depressie.

PUB

De combinatie menopauze en depressie

Een recente studie gaf een mooie demonstratie van het verband tussen de overgang van de menopauze en het optreden van een depressie.
Een groep gemenopauzeerde vrouwen zonder antecedenten van depressie werd gedurende 8 jaar gevolgd.

Vóór de menopauze en tijdens de overgang naar de menopauze werden de scores op de depressieschaal bepaald. De auteurs stelden vast dat de hoge scores tijdens de menopauze 4 keer vaker voorkomen dan tijdens de voorgaande periode. De diagnose van depressie werd 2,5 keer vaker vastgesteld bij vrouwen tijdens de overgang naar de menopauze in vergelijking met de voorgaande periode, de zogenaamde premenopauze.

De menopauze is een risicoperiode voor depressie

De overgang naar de menopauze is dus duidelijk een periode tijdens dewelke het risico van het ontwikkelen van een depressie zelfs bij vrouwen zonder antecedenten van depressie hoog is.

Als verklaring hebben de auteurs geen enkel bewijs dat de hormonale hypothese naar voor schuift. Als dat het geval zou zijn, zou een hormonale behandeling misschien een oplossing kunnen bieden. In afwachting van de ontdekking van de oorzaak van deze hogere frequentie van depressie tijdens de periode die aan de menopauze voorafgaat, kunnen we de vrouwen aanbevelen zich niet al te veel zorgen te maken als er tekenen van depressie zijn en er vooral met hun arts over te praten om een oplossing of minstens een ondersteuning van dit bijkomende symptoom tijdens deze ingrijpende fase van de menopauze te bieden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/08/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het depressiegen Geüpdatet op 29/07/2003 - 00h00

Zijn we genetisch voorbestemd voor depressie? Die hypothese wint veld, nu er een twintigtal chromosoomregio's ontdekt zijn die genen bevatten die een rol spelen bij de ontwikkeling van diverse geestesziekten, waaronder depressie.

Bij vrouwen werken bepaalde periodes een depressie in de hand Geüpdatet op 29/07/2008 - 00h00

De vrouwelijke hormonen hebben een invloed op veel aspecten van de gezondheid. Ze kunnen ook stemmingsstoornissen zoals depressies uitlokken. De maandstonden, de periode die volgt op de bevalling, en de premenopauze zijn risicofactoren die kunnen lei...

Meer artikels