PUBLICITÉ

Depressie: overactivering van de hersenen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/08/2005 - 00h00
-A +A

Hoe komt het dat depressieve personen meer last hebben van vermoeidheid? Volgens recente studies omdat ze bij complexe dagdagelijkse taken hun hersenen sterker moeten laten werken dan anderen voor eenzelfde resultaat.

PUB

Wetenschappers kwamen op het idee om de hersenwerking van gezonde personen en depressieve personen te vergelijken bij geheugentests. Ze stelden daarbij vast dat depressiepatiënten bij kortetermijngeheugentests hun hersenen meer activeren en zwaardere inspanningen leveren dan niet-depressieve personen. "Ze beginnen aan een marathon in het tempo van de 100 meter", zo formuleren de auteurs het. Die overactivering van de hersenen zou verklaren waarom ze zo snel uitgeput raken bij intellectuele inspanningen.

Depressie is een stemmingsstoornis die gekenmerkt wordt door neerslachtigheid, lusteloosheid, slaapstoornissen en soms zelfmoordgedachten. De patiënten klagen echter vaak ook over geheugen- en concentratieproblemen. Bovendien hebben ze geregeld last van zware vermoeidheid, zowel lichamelijk als geestelijk.

Tot dusver hadden sommige studies dankzij de bestaande medische beeldvormingstechnieken aangetoond dat depressiestoornissen veroorzaakt worden door stoornissen in bepaalde hersenzones. Intellectuele stoornissen zouden samenhangen met een verminderde hersenactiviteit in enkele dorsale zones van de prefrontale cortex. Deze studies gebeurden wel bij patiënten in rust. Bij de nieuwste, bovengenoemde studie daarentegen werd de hersenactiviteit van de proefpersonen getest op het ogenblik dat ze geheugentests uitvoerden. De auteurs stelden daarbij vast dat ze overmatig hun hersenen activeren tijdens intellectuele taken: "Het is alsof depressiepatiënten hun hersenkapitaal vroegtijdig opgebruiken". Vandaar dat ze snel uitgeput raken en meer last hebben van vermoeidheid.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/08/2005 - 00h00 Inserm en CNRS, augustus 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leidt depressie tot kanker? Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

De relatie tussen depressie en sommige andere ziekten is niet zo duidelijk. Uit verschillende studies is al gebleken dat depressie het risico op hart- en vaatziekten en op hartinfarct kan verhogen. Geldt hetzelfde voor kanker?

Woorden voor welzijn Geüpdatet op 10/07/2007 - 00h00

Verwoorden wat u voelt door met een therapeut te praten of het neer te pennen in een dagboek, kan helpen om u beter te voelen. Dat komt niet door het stilstaan bij uw emoties, maar wel door het verdovend effect ervan op uw denkvermogen, zo blijkt uit...

Een vitamine tegen depressie? Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Zou een tekort aan een vitamine uit de B-groep de kans op depressie verhogen? Zo luidt in elk geval de hypothese van een nieuwe studie over foliumzuur of vitamine B9.

Meer artikels