PUBLICITÉ

Depressie: ook lichamelijk lijden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/10/2006 - 00h00
-A +A

De psychische symptomen van een depressie zijn gekend: neerslachtigheid, een laag zelfbeeld, weinig belangstelling, enz. Maar men moet weten dat deze ziekte ook gepaard gaat met fysieke pijn zoals rugpijn, buikpijn en een aanhoudende vermoeidheid. Als men rekening houdt met alle klachten van iemand, zou men depressies sneller kunnen opsporen en beter behandelen.

PUB

Depressie: een aandoening met psychische en fysieke symptomen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zijn depressies een van de meest invaliderende ziektes. Wereldwijd zijn 121 miljoen mensen er het slachtoffer van.

De lichamelijke symptomen van een depressie zijn gekend en kunnen makkelijk opgespoord worden: aanhoudende neerslachtigheid, gebrek aan belangstelling en plezier, angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoelens, concentratieproblemen, een laag zelfbeeld of zelfmoordgedachten.

Niet zo gekend zijn de fysieke symptomen van een depressie. En dat terwijl ongeveer 70% van de mensen die aan een depressie lijden, in de eerste plaats fysieke symptomen vertonen. Het kan gaan om vermoeidheid, een tekort aan energie, slaapstoornissen, veranderingen op het vlak van eetlust, maar ook om rugpijn, buikpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn of gastro-intestinale problemen. Die symptomen kunnen de diagnose van depressie bemoeilijken. Maar als ze snel herkend worden als symptomen die deel uitmaken van een depressie, kan een behandeling sneller ingesteld worden.

Grote gevolgen

De behandeling van depressie is essentieel. Een depressie is een
aandoening die zware en vaak rampzalige gevolgen heeft voor het persoonlijke, familiale en sociale leven. Een depressie die niet behandeld wordt kan leiden tot moeilijkheden op professioneel vlak, absenteïsme, relatie- en familieproblemen, enz.
Bovendien kan de ziekte ook gepaard gaan met een toegenomen risico op zelfdoding.
Ook de mortaliteit is hoger bij mensen met een depressie (door cardiovasculaire
aandoeningen, kanker, enz.).

Volgens de huidige aanbevelingen, moet een depressie niet alleen behandeld worden met antidepressiva, maar ook met psychotherapie.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/10/2006 - 00h00 Congrès de l'European College of Neuropsychopharmacology (Ecnp), Parijs, oktober 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een gemaskeerde depressie, het bestaat! Gepubliceerd op 27/10/2014 - 10h59

Depressie is een bekende ziekte. We definiëren ze met strikte criteria. Onze psyche is echter niet zo eenvoudig en kan niet zo simpel in hokjes worden gestopt. Ook een gemaskeerde depressie komt voor, dat wil zeggen verborgen achter totaal andere sig...

Pijn kan een symptoom van een depressie zijn Gepubliceerd op 04/06/2013 - 09h53

Droefheid, verlies van belangstelling, verminderde activiteit, zelfmoordgedachten… het zijn duidelijk vastgestelde symptomen van een depressie. Veel minder bekend en bijgevolg ook weinig ter harte genomen zijn lichamelijke klachten zoals lagerugpijn...

Depressie: enkele minder bekende symptomen Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

Meer dan een op de tien Belgen maakt minstens één keer in zijn leven een depressie door. Kent u de symptomen ervan? Wist u dat ook de slaap , het geheugen en de concentratie eronder kunnen lijden?

Meer artikels