PUBLICITÉ

Depressie: hoe raakt u eruit?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/10/2012 - 13h00
-A +A

In België lijdt 5 tot 8% van de bevolking aan een depressie. De helft van hen laat zich niet behandelen. De behandelingen zijn nochtans erg doeltreffend. Maar de stap zetten naar zo’n behandeling is niet altijd makkelijk!

De eerste stap is de depressie erkennen en hulp toelaten.

Maar hoe raakt u concreet uit een depressie?

PUB

Een depressie is een echte ziekte die doet lijden en een heuse handicap kan zijn

De volgende symptomen wijzen op een ernstige depressie en niet zomaar een dipje. Ze belemmeren het functioneren en duren meerdere weken:

  • Zware en blijvende neerslachtigheid.
  • Nergens meer zin in hebben, aan niets nog plezier beleven.
  • Een laag zelfbeeld of overdreven of onnodige schuldgevoelens.
  • Slaapstoornissen (niet kunnen slapen of slaapzucht).
  • Traagheid of gejaagdheid van de psychomotorische functies.
  • Eetluststoornissen (grotere of verminderde eetlust met gewichtstoename of -verlies).
  • Concentratieproblemen, vertraging van het denkvermogen.
  • Vermoeidheid of futloosheid.
  • Zelfmoordgedachten.

Die toestand zelf (verlies van zelfvertrouwen, laag zelfbeeld, nergens zin in, zwarte gedachten) maakt het al moeilijk om de stap naar behandeling te zetten. Een depressie is nochtans een echte ziekte en kan worden genezen als ze behandeld wordt.

Hoe raken mensen met een depressie uit die vicieuze cirkel?

Doeltreffende behandelingen voor depressies

Er bestaan wel degelijk behandelingen voor depressies en ze leveren ook goede resultaten. Ze zijn een combinatie van medicatie (antidepressiva) en psychotherapie, twee aanvullende benaderingen die best in overleg gebeuren.

Er is dus een dialoog en rechtstreekse samenwerking tussen u en de mensen die u behandelen (huisarts, psychiater). Maar u moet wel als eerste de stap zetten om ervan te kunnen genieten

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/10/2012 - 13h00

Institut national de prévention et d’éducation pour la santé (Inpes), guide « La depréssion : en savoir plus pour en sortir ». DMS IV.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
gubal1

Volgens mij is een depressie een samenlool van omstandigheden in uw leven en tegenslagen die ge onbewust niet kunt verwerken en een genetische aanleg, genezen zal ze nooit, ik kamt er al veertig jaar mee, de enige oplossing is de ziekt e te aanvaarden en met behulp van medicatie het dragelijker te maken, en door de lengte der jaren komen er allerlei kwalen bij vaarvan de oorzaak daar te zoeken is!

PUBLICITÉ
Lees ook
Depressies: psychotherapie Geüpdatet op 24/06/2003 - 00h00

Depressies zijn niet alleen te verhelpen met geneesmiddelen. Antidepressiva alleen zullen niet volstaan, want die pakken de symptomen aan, maar niet de ziekte. Het psychische leed die de patiënten ervaren, vraagt om een luisterend oor. Een overzicht...

Depressie: hoe genezen en hoe hervallen voorkomen? Gepubliceerd op 25/03/2014 - 14h32

1,2 miljoen Belgen krijgen minstens één keer in hun leven een depressie . De ziekte is dus niet zeldzaam, en ze moet ook absoluut worden behandeld. De aanvangsdatum, de kwaliteit, de keuze en de duur van de behandeling zijn bepalend voor de toekomst...

Meer artikels