PUBLICITÉ

Depressie: enkele minder bekende symptomen

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 21/08/2015 - 12h23
-A +A

Meer dan een op de tien Belgen maakt minstens één keer in zijn leven een depressie door. Kent u de symptomen ervan? Wist u dat ook de slaap, het geheugen en de concentratie eronder kunnen lijden?

PUB

Vermoeidheid en karakterveranderingen kunnen een depressies aankondigen

Vermoeidheid kan een van de eerste tekenen van een depressie zijn. De patiënt voelt zich abnormaal en heel erg moe en heeft daardoor last met elke inspanning. Zelfs zich aankleden of wassen wordt soms onoverkomelijk. Rusten helpt niet: er is een gevoel van uitputting, ook na een goeie nachtrust, en dat vaak al van ‘s ochtends vroeg.

Een depressie kan ook veranderingen in iemands karakter teweegbrengen: hij of zij wordt impulsief, prikkelbaar of zelfs vijandig. Die veranderingen treden soms nog voor de typische neerslachtigheid op. De woede maskeert in dat geval het onderliggende psychische ongemak.

Depressies en cognitieve stoornissen

Veel depressieve mensen ondervinden concentratie- en geheugenproblemen. Het lukt ze niet meer om een boek te lezen; als ze een afspraak hebben, vergissen ze zich van uur, enz. Ze slagen er ook niet in om twee dingen tegelijk te doen, ze kunnen niet meer plannen of zich organiseren, ze krijgen hun gedachten niet meer helder geformuleerd of gestructureerd, ze verliezen zich in details, enz. Dat kan allemaal zwaar wegen op de efficiëntie tijdens het werken of studeren, maar ook op het sociale leven.

Deze problemen versterken het schaamtegevoel en het lage zelfbeeld nog, iets wat bij een depressie zo al sterk aanwezig is. De omgeving ziet deze problemen bovendien als tekenen van luiheid, gebrek aan doorzettingsvermogen enzovoort, terwijl het een symptoom van de ziekte is.

Gepubliceerd door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 21/08/2015 - 12h23

Met dank aan dr. Michel Delbrouck, arts, psychotherapeut en auteur van het boek: “Psychopathologie, manuel à l’usage du médecin et du psychothérapeute”.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zijn depressies erfelijk? Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Een depressie wordt doorgegeven van ouder op kind, behalve wanneer de ouder zich laat behandelen en van zijn depressie geneest.

Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

Meer artikels