PUBLICITÉ

Denkt u er soms aan om minder te drinken...?

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 06/04/2004 - 00h00
-A +A

350.000 Belgen kampen met een drankprobleem. De gevolgen zijn ernstig. Zowel voor de gezondheid, psychologisch als relationeel: een neerwaartse spiraal die kan vermeden worden.

PUB

Teveel alcohol leidt tot ellende

Teveel drinken kan tot een waaier van problemen leiden. Lichamelijke narigheid zoals levercirrose, hartziekten, kanker of botontkalking treden pas na jaren op. Een ernstig verkeersongeval kan een dramatisch direct gevolg zijn van alcohol. Mensen die teveel drinken worden vaak geplaagd door depressie en angst, soms zelf door zelfmoordneiging. Echtelijke, professionele en financiële problemen tot en met dakloos worden zijn andere kwalijke neveneffecten van de geestrijke drank.

Niet alleen negatieve effecten

Van matig alcoholgebruik is al lang bekend dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Bij mensen met diabetes blijkt één glas per dag voor vrouwen en twee glazen voor mannen de kans op complicaties zoals hoge bloeddruk, oogaantasting, plots overlijden en hersentrombose te verminderen. Minder goed nieuws is dat de kans op borstkanker bij vrouwen toeneemt vanaf meer dan één glas per dag.De veilige grens bij vrouwen (en bij alle mensen boven 65 jaar) ligt bij één drink per dag. Voor mannen jonger dan 65 jaar ligt die grens bij twee glazen per dag.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 06/04/2004 - 00h00 Alcoholisme, de neerwaartse spiraal. Lok-magazine 2004;36:22-29.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een glas alcohol = 10% meer kans op borstkanker! Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

De resultaten van de collectieve expertise van het INSERM betreffende de effecten van alcohol zijn onthutsend! Zo werden twee "pseudo-nieuwigheden" aangekondigd: als een zwangere vrouw twee glazen alcohol drinkt, daalt het IQ van het kind met 7 punte...

En u? Drinkt u alcohol? Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Mensen die te veel alcohol drinken, zijn een gevaar, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de anderen. België telt 300.000 alcoholisten. Alcoholisme is de op één na belangrijkste doodsoorzaak die kan worden voorkomen! De enige oplossing voor dat e...

Bloed geven, leven geven Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Het Belgische Rode Kruis heeft een nieuwe campagne gelanceerd om bloedgevers te rekruteren. Wie kan bloed geven? Hoe begint u eraan?

Hoge bloeddruk: opgelet voor slaapapneu! Gepubliceerd op 08/06/2016 - 12h38

Hypertensie en slaapapneu : twee sterk verspreide ziektes die soms weinig symptomen geven en vaak samenhangen. Die combinatie vormt een gevaar voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat ze worden opgespoord!

Meer artikels